ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Αντιδρούν οι δικηγόροι στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές

Έντονα επικρίνουν τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προς είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κ.λπ.) σε βάρος των δικηγόρων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος και η πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών Κυριακή Σταμαδιάνου.

«Εν μέσω της οξύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο ελληνικός λαός, η τρόικα των δανειστών και οι εγχώριοι συνεργάτες της, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αντί να τις μειώσουν, νομοθετούν την υποχρεωτική ανά τριετία μετάταξη των δικηγόρων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και τώρα επιχειρούν να καταστήσουν απαγορευτική κάθε εκκρεμότητα σχετική με την καταβολή των εισφορών, για ποσό που ξεπερνά τα 5.000 ευρώ, επί ποινή διαβίβασης της οφειλής στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης» υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος.

Και όλα αυτά, προσθέτει, «τη στιγμή που, σε αντίθεση με τους εργαζομένους, οι οποίοι ασφαλίζονται ανάλογα με το χρόνο εργασίας τους, ο δικηγόρος καλείται να πληρώσει το σύνολο των ετησίων ασφαλιστικών εισφορών, ανεξάρτητα από το πόσες ημέρες και ώρες είναι πράγματι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του».

«Ο στόχος αυτών των ρυθμίσεων είναι προφανής. Επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τους δικηγόρους σε παραίτηση - όπως ήδη συμβαίνει ιδίως με νέους συναδέλφους, που στη πλειοψηφία τους αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καταβάλουν τόσο υψηλές εισφορές - προκειμένου να κλείσουν το δικηγορικό επάγγελμα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

Παράλληλα, η κ. Σταμαδιάνου, σε δήλωσή της επισημαίνει ότι «σε μία εποχή που η πλειοψηφία των νέων δικηγόρων υπόκειται σε φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές το ύψος των οποίων είναι αντιστρόφως ανάλογο των εισοδημάτων της, η διαβίβαση από 1.1.2014 των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ, για είσπραξη και λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αφενός έρχεται σε προφανή αντίθεση με τη διέπουσα την αναγκαστική εκτέλεση νομοθεσία και αφετέρου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη εξαθλίωση του κλάδου μας».

«Η Πολιτεία οφείλει να αντιληφθεί ότι το επάγγελμα του δικηγόρου συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία της αγοράς και ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε υπερθετικό βαθμό τον κλάδο μας και δη τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις υπέρογκες εισφορές τους. Θεωρώ συνεπώς, επιβεβλημένη, την αναστολή της εφαρμογής του επίμαχου μέτρου» καταλήγει η πρόεδρος των νέων δικηγόρων της Αθήνας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου