ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, Δημήτρη Βερβεσό, τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, Ευστάθιο Κουτσοχήνα, Πειραιώς, Γεώργιο Σταματογιάννη, Πάτρας, Αθανάσιο Ζούπα, Λαμίας, Αθανάσιο Μακρυγιάννη, Καστοριάς, Γεώργιο Μπαλιάκα,  Ηλείας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλο και Μεσολογγίου, Χρήστο Παϊσιο.
Κατά την συνάντηση, η Συντονιστική Επιτροπή έθεσε τα κάτωθι θέματα στον Υπουργό:
1. Άμεση καταβολή των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας, καθώς και αύξηση των προβλεπομένων αμοιβών σε συγκεκριμένες διαδικασίες, που λόγω του χαμηλού ύψους προβλεπόμενης αμοιβής, είναι αποτρεπτικές για τη συμμετοχή των δικηγόρων.
2. Κατάργηση του άρθρου 340 ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4509/2017, καθώς υπονομεύει το δικαίωμα υπερασπίσεως,  κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ και του ενωσιακού δικαίου. Επισημάνθηκαν ιδιαιτέρως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του, σε μεμονωμένες περιπτώσεις προς το παρόν, ακόμα και σε αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση. 
3. Ειδοποίηση του δικηγόρου του διαδίκου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) από τα διοικητικά δικαστήρια σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται σήμερα υποχρεωτικά επίδοση εκ του νόμου. Παρόμοια δυνατότητα να προβλεφθεί  και στην πειθαρχική διαδικασία των δικηγόρων ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων.
4. Ενιαίο γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων (παράσταση και προτάσεις) στην τακτική διαδικασία ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.

5. Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. αριθμ. 53/2018 «Καθορισμός του περιεχομένου της έγγραφης συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και των οριζομένων ως δικηγόρων του, για καθορισμό της αμοιβής τους», προς το σκοπό όπως οι αμοιβές των κατ’ αποκοπή δικηγόρων που συνεργάζονται με το Ελληνικό Δημόσιο να εξισωθούν κατ’ ελάχιστον με τα προβλεπόμενα στο Παράρτημα  Ι του Κώδικα Δικηγόρων.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι θα μελετήσει τα θέματα που τέθηκαν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα επ’ αυτών.  
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής θα ενημερώσουν για τα θέματα αυτά και την επ’ αυτών στάση του Υπουργείου την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που θα συνεδριάσει στην Αθήνα, την Μ. Τρίτη, 3.4.2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου