ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4-2-2017

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 30.1.2017

   ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
(αλλαγή ημέρας και ώρας) 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 4 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα  Σάββατο και ώρα 12 το μεσημέρι, στα γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ( οδός Ακαδημίας, αριθ. 60).
Θα ακολουθήσουν τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
   


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


                                               ΒΑΣΙΛΗΣ  Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στον υπουργό Δικαιοσύνης, με αίτημα την αναστολή του μέτρου της καταβολής παραβόλων του Ν. 4446/2016, για την αναβολή των υποθέσεων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΉ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                           Αθήνα, 22/1/2017
Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικων Συλλόγων Ελλάδος  στον υπουργό Δικαιοσύνης, με αίτημα την αναστολή του μέτρου της καταβολής παραβόλων του Ν. 4446/2016, για την αναβολή των υποθέσεων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια.

Τη Δευτέρα 23.1.2017 καλούνται οι διάδικοι, σε περίπτωση που επιθυμούν την αναβολή της υπόθεσής τους στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, να καταβάλουν τα προβλεπόμενα παράβολα του ν. 4446/2016.
Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του μέτρου αυτού δημιουργεί πλείστα όσα ζητήματα, που θα προκαλέσουν κυριολεκτικά χάος στις  δικαστικές αίθουσες και έχουν ήδη εγείρει εύλογα ερωτήματα δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων, με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια είτε όποιος δε διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.
Επίσης δεν έχει προβλεφθεί – ούτε ηλεκτρονικά - η δυνατότητα έκδοσης από κοινού παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής, καθώς και άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται εν προκειμένω.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί με την εφαρμογή του μέτρου, με προφανή κίνδυνο να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, ζητούμε την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών.
Με τιμή
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 21.1.2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αθήνα,  18.1.2017
Προς
τους κ.κ. Προέδρους
της Συντονιστικής Επιτροπής
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Παρακαλείσθε να προσέλθετε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στις 21 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Σάββατο και ώρα 12 το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέματα:

  1. Ασφαλιστικό: Επιπτώσεις & Αντιμετώπιση
    1. Επιλογή των κανονιστικών & ατομικών πράξεων που πρέπει να προσβληθούν ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων: ΚΥΑ 61502/3399/30.12.2016 (συσχέτιση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα), ΥΑ Δ9/56379/14950/28.12.201 (Διορισμός Διοικητή, Υποδιοικητών, ορισμός Προέδρου, και μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Κ.Α.), γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών, εκκαθαριστικό ΕΦΚΑ (μηνιαίο ειδοποιητήριο & ετήσιο εκκαθαριστικό), εκκαθαριστικό της Δ.Ο.Υ..
    2. Ουσιαστική επιχειρηματολογία: δημευτικός χαρακτήρας σωρευτικής φορολογικής & εισφοροδοτικής επιβάρυνσης (αντίθεση στα άρθρα 2 παρ. 1, 4 παρ. 1 & 5, 5 παρ. 1, 17, 22, 25 Συντ. στο άρθρο 1 του 1ου ΠΠ ΕΣΔΑ), φορολογικός χαρακτήρας εισφοροδοτικής επιβάρυνσης (αντίθεση στο άρθρο 78 παρ. 1, 2 Συντ.), αόριστη νομοθετική εξουσιοδότηση και ΥΑ χωρίς εξουσιοδοτικό έρεισμα (αντίθεση στο άρθρο 43 παρ. 2 Συντ.)
    3. Συντονισμός με άλλους επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς που έχουν εξαγγείλει ή θα επιδιώξουν δικαστική προσβολή του ασφαλιστικού.
    4. Απάντηση στο αίτημα του ΕΦΚΑ για χορήγηση στοιχείων για την παρακράτηση εισφοράς 20% στα γραμμάτια προς τον σκοπό συμψηφισμού με τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
    5. Ενημέρωση συναδέλφων για πρακτικά ζητήματα εφαρμογής του ν. 4387/2016.
Εισηγήτρια: Αναστασία Γιογλή, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

  1. Εκκρεμότητες ενόψει κωλυμάτων εκλογιμότητας κατά τον Κώδικα Δικηγόρων.
Εισηγητής : Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

  1. Γραφείο Στρατιωτικού Νομικού Συμβούλου
Εισηγητής : Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

  1. Διακοπές συνεδριάσεων πολιτικών δικαστηρίων.
Εισηγητής : Γεώργιος Σταματογιάννης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Θα ακολουθήσουν και άλλα θέματα.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Επιστολή Προέδρου ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

                                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                       Αθήνα, 12/1/2017

Επιστολή Προέδρου ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Β. Αλεξανδρής απέστειλε στον  Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης  Δημ. Παπαδημητρίου, επιστολή  με αφορμή πληροφορίες που δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευσθεί και σύμφωνα με τις οποίες, η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών» εξαιρεί από το ρυθμιστικό της πεδίο τους δικηγόρους, αφού, ως προϋπόθεση  υπαγωγής των φυσικών προσώπων στον εξωδικαστικό  μηχανισμό, φέρεται να τίθεται η πτωχευτική τους ικανότητα
Ο κ Αλεξανδρής τονίζει στην επιστολή, ότι η εξαίρεση των επιτηδευματιών (ατομικών επιχειρήσεων) που εκ του νόμου δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, όπως οι δικηγόροι, από την διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος τους, καθώς παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ:
Προς
Τον Υπουργό, Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ. Δημ. Παπαδημητρίου
Νίκης 5-7, Αθήνα

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και δεν έχουν μέχρι στιγμής διαψευστεί, η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τον «Εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών» εξαιρεί από το ρυθμιστικό της πεδίο τους δικηγόρους. Συγκεκριμένα, ως προϋπόθεση  υπαγωγής των φυσικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών φέρεται να τίθεται η πτωχευτική τους ικανότητα. Κατ’ αποτέλεσμα εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζονται μεν φορολογικώς ως επιτηδευματίες (ατομικές επιχειρήσεις), πλην όμως δεν διαθέτουν εμπορική ιδιότητα, όπως οι δικηγόροι. Η εξαίρεση αυτή είναι αδικαιολόγητη, καθ’ όσον:
α. Στο πεδίο εφαρμογής του νέου νόμου θα υπάγονται εν δυνάμει όλες οι οφειλές, είτε αυτές προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε όχι. Δεν σκοπείται δηλ. η ρύθμιση μόνο των εμπορικών χρεών, αλλά του συνόλου των χρεών του οφειλέτη. Συνεπώς, δεν δικαιολογείται η εξαίρεση των οφειλών των προσώπων που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα. Εξάλλου, η μη δυνατότητα ή ο αποκλεισμός των δικηγόρων να κάνουν χρήση του «εξωδικαστικού μηχανισμού» θα έχει ως πιθανή συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η ρύθμιση απαιτήσεων, οι οποίες εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν. 3869/2010 (π.χ. αν έχουν αναληφθεί ή βεβαιωθεί το τελευταίο έτος πριν την κατάθεση της αίτησης της παραγράφου 1 του άρθρου 4, εάν συνίστανται σε διοικητικά πρόστιμα ή χρηματικές ποινές κ.λπ.).
β. Κατά την συνεχιζόμενη ρύθμιση αποκλείεται η κατάθεση αίτησης εξωδικαστικής ρύθμισης, όταν ο οφειλέτης έχει υποβάλει προηγούμενη αίτηση για υπαγωγή στον ν. 3869/2010 ή έχει εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση. Όμως η δυνατότητα υπαγωγής στον ν. 3869/2010 των προσώπων, που δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, δεν δικαιολογεί την εξαίρεσή τους από την δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης.
γ. Η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης ερείδεται πρωτίστως στην ιδιωτική αυτονομία των συμμετεχόντων, καθώς, εφόσον τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση και σχηματιστεί η αναγκαία πλειοψηφία των πιστωτών, καταρτίζεται σύμβαση αναδιάρθρωσης των οφειλών. Επομένως, η ως άνω νέα διαδικασία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη του ν. 3869/2010, όπου προέχον στοιχείο είναι η δικαστική ρύθμιση των χρεών.  Εξάλλου, η υπάρχουσα δυνατότητα προδικαστικού συμβιβασμού του ν. 3869/2010 (εκτός από τη δικαστική ρύθμιση) δεν είναι βέβαιο ότι προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό (για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ούτε η διάρκεια της ρύθμισης, ούτε οι συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησης αυτής).
δ. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην διαδικασία του ν. 3869/2010 και του Εξωδικαστικού Μηχανισμού διαφέρουν ουσιωδώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3869/2010 προϋπόθεση υπαγωγής στο νόμο είναι η περιέλευση του αιτούντος σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του. Αντιθέτως, με βάση τον ΠτΚ, αίτηση πτώχευσης μπορεί να κατατεθεί από τον οφειλέτη και σε περίπτωση επαπειλούμενης αδυναμίας πληρωμής και - όλως προσφάτως με το ν. 4446/2016 - σε περίπτωση απλής πιθανότητας αφερεγγυότητας. Συνεπώς, εφόσον  και η προωθούμενη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θέτει ανάλογες με τον ΠτΚ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις υπαγωγής, ή δεν θέτει καθόλου τέτοιες προϋποθέσεις, θα αποκλείονται οι δικηγόροι από το ευνοϊκότερο πλαίσιο του «Εξωδικαστικού Μηχανισμού».
ε. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, η εξαίρεση των επιτηδευματιών (ατομικών επιχειρήσεων) που εκ του νόμου δεν διαθέτουν πτωχευτική ικανότητα, όπως οι δικηγόροι, από την διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης συνιστά αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος τους. Παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης (Συντ. 4 παρ. 1), η οποία σε ό,τι αφορά μεν τις οφειλές προς το Δημόσιο και του ΦΚΑ εφαρμόζεται άμεσα, σε ό,τι αφορά δε τις ιδιωτικές απαιτήσεις τριτενεργεί (Συντ. 25). 
1.        Η πρόβλεψη προαιρετικής εκπροσώπησης των οφειλετών και των πιστωτών από δικηγόρο παραγνωρίζει τη σημασία του έργου του δικηγόρου και την ουσιώδη συνεισφορά του στη διαδικασία. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή του δικηγόρου είναι                      α) διασφαλιστική της ιδιωτικής αυτονομίας των μερών, και          β) εξισορροπητική της μεταξύ τους διαπραγματευτικής ανισότητας.
Η υποχρεωτική παράσταση – τουλάχιστον από την πλευρά του οφειλέτη - διασφαλίζει την τήρηση των απαιτήσεων του νόμου, την τύποις ορθή συμπλήρωση της αίτησης για εξωδικαστική ρύθμιση, την επιτυχή προώθηση της διαπραγμάτευσης και την αποφυγή τυχόν καταχρηστικών ρητρών στη σύμβαση αναδιάρθρωσης. Συνεπώς, αντί να αντιμετωπίζεται η παράσταση του δικηγόρου ως οικονομικό ή διαδικαστικό βάρος της διαδικασίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί ως λυδία λίθος της επιτυχούς έκβασης της εξωδικαστικής ρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου μπορεί να συναρτηθεί με το συνολικό ύψος των οφειλών (π.χ. άνω των 5.000 ευρώ).
2.        Τέλος, επισημαίνεται ότι η κατώτατη αμοιβή των συντονιστών (πιστοποιημένων διαμεσολαβητών), οι οποίοι θα έχουν την εποπτεία της εξωδικαστικής διαδικασίας, πρέπει να οριστεί σε ύψος που θα ανταποκρίνεται στην αξία του διαμεσολαβητικού έργου που προσφέρουν οι συντονιστές. 

Ο Πρόεδρος

Βασίλης Ε. Αλεξανδρής

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στην εφημερίδα "Ψίθυροι press" 5-1-2017

Αναστάσιος Πούλιος
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
«Μπορεί να μην επιτύχαμε την απόλυτη ανατροπή του ασφαλιστικού, πιστεύω όμως ότι καταδείξαμε την ενότητα του κλάδου και την ικανότητά του να μάχεται δυναμικά, ιδίως όταν θεωρεί ότι βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά του θίγονται ανεπανόρθωτα» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος. Αναφέρει ότι η κυβερνητική επιλογή στον τομέα του ασφαλιστικού,  γρήγορα θα αποδειχτεί πλήρως καταστροφική. Τονίζει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η βίαιη μείωση του αριθμού των δικηγόρων και η υπαλληλοποίησή τους. Τέλος εύχεται  το 2017 να αποτελέσει την αφετηρία για την αντιστροφή της πορείας προς την ανάκαμψη και τη πραγμάτωση των ελπίδων και των προσδοκιών όλων μας.

-Κε Πρόεδρε μια χρονιά το 2016 έφυγε. Θα την χαρακτηρίζατε για τους δικηγόρους ως απεργιακή χρονιά;
Κατά το έτος που μόλις έκλεισε, το 2016, είχαμε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών, από τους δικηγόρους σε όλη τη χώρα, ως αντίδραση απέναντι στο σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση και που παρά τις εξαγγελίες της για γρήγορη ψήφισή του, εντός μάλιστα των πρώτων δύο μηνών του έτους, εισήγαγε στη Βουλή και ψήφισε τελικά το Μάιο. Ήταν λοιπόν ένα έτος κατά το οποίο οι δικηγόροι, επιδεικνύοντας πρωτοφανή συνοχή και αγωνιστικότητα, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης, έδωσαν μία πολύμηνη μάχη, από ένα σημείο και μετά μόνοι τους, αφού όλοι οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες που ξεκίνησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, γρήγορα επέστρεψαν στις εργασίες τους.

-Τελικά πετύχατε κάτι από την πολύμηνη απεργιακή σας κινητοποίηση;
Η πολύμηνη αυτή απεργιακή κινητοποίηση είχε μικρά και επουσιώδη αποτελέσματα, ως προς τον ασφαλιστικό νόμο και τις εξοντωτικές προβλέψεις του για τους επιστήμονες τις χώρας, ιδίως για τους δικηγόρους. Ο τρόπος και ο χρόνος που ξεκίνησε, οι επιλογές της πλειοψηφίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας μας, η έλλειψη ευελιξίας στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα, είναι επιγραμματικά κάποια από τα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να εστιάσουμε την κριτική μας. Θα πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι μπροστά στις καταστρεπτικές συνέπειες ενός νομοθετήματος που ουσιαστικά εξαφανίζει τον ελεύθερο μαχόμενο δικηγόρο, προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και που γρήγορα θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων στη βίαιη έξοδο από το επάγγελμα, η αντίδραση του δικηγορικού σώματος ήταν, όπως θα έπρεπε να είναι, έντονη και απόλυτη. Μπορεί να μην επιτύχαμε την απόλυτη ανατροπή του ασφαλιστικού, πιστεύω όμως ότι καταδείξαμε την ενότητα του κλάδου και την ικανότητά του να μάχεται δυναμικά, ιδίως όταν θεωρεί ότι βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά του θίγονται ανεπανόρθωτα.

Η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματός μας
-Πόσο θα επηρεάσουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό την καθημερινότητα των συναδέλφων σας;
Από την 1 Ιανουαρίου οι δικηγόροι, θα πρέπει να καταβάλουν για την κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4387/2016 που εισηγήθηκε ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, το 34 % του εισοδήματός τους, δηλαδή 20 % για συνταξιοδοτική ασφάλιση, 6,95 % για υγειονομική περίθαλψη και 7% για επικούρηση. Κάποιες μειώσεις του ποσοστού αυτού, οι οποίες σημειωτέον, θα πρέπει να αναπληρωθούν και να καταβληθούν εντός δεκαπενταετίας από την εφαρμογή του νόμου, μόνο ως ασπιρίνη θα μπορούσαν να νοηθούν. Εάν σε αυτό το εξωπραγματικό ποσοστό, μοναδικό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέσουμε και τις φορολογικές υποχρεώσεις που κάθε δικηγόρος πλέον έχει, δηλαδή φορολόγηση 22% από το πρώτο ευρώ, που φτάνει έως το 40 %, ΦΠΑ 24 %, προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος, τότε φτάνουμε στο ποσοστό του 65 με 70 % του εισοδήματος για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Με ότι απομένει, ο δικηγόρος θα πρέπει να καλύψει έξοδα γραφείου, ενημέρωση βιβλιοθήκης, συνδρομές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, απαραίτητα για την εργασία του και βέβαια ατομικές και οικογενειακές δαπάνες. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από τον καθένα, οι επιλογές της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Επιδίωξη είναι αφενός η βίαιη μείωση του αριθμού των δικηγόρων και αφετέρου η υπαλληλοποίηση του δικηγόρου, όπως ήδη συμβαίνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρότυπο του ελεύθερου επαγγελματία, του μαχόμενου δικηγόρου, στις μεγάλες πόλεις έχει ήδη αρχίσει να εξαφανίζεται. Δικηγόροι - υπάλληλοι μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, με μισθό 500 ευρώ το μήνα, στην καλύτερη περίπτωση, τείνει να γίνει η συνηθισμένη μορφή άσκησης του επαγγέλματος με ότι συνεπάγεται αυτό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Όλα αυτά οδηγούν ουσιαστικά σε δήμευση του εισοδήματος των ανεξάρτητα απασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους και εξαθλιώνουν, φτωχοποιούν και πλήττουν τον πυρήνα του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας και του ελάχιστου ή εύλογου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβιώσεως, ανάλογα με το λειτούργημά τους.

-Αλλαγές και στην κοινωνική ασφάλιση με την δημιουργία του ΕΦΚΑ. Ένα ακόμη πείραμα στην κοινωνική ασφάλιση; Υπάρχει προοπτική πλέον;
Παρά την έντονη αντίδραση, κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά ιδιαιτέρως των δικηγόρων, οι οποίοι επί έξι μήνες απείχαν από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρόμενοι για την ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα, χωρίς αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας αυτού και χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των ασφαλισμένων, στη διαμόρφωση των αλλαγών, η κυβέρνηση ψήφισε τελικά έναν ασφαλιστικό νόμο που, σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα που ισχύουν από 1-1-2017, είναι ξεκάθαρα εξοντωτικός για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα για όλους τους εργαζόμενους, τον ΕΦΚΑ, είναι επιλογή που γρήγορα θα αποδειχτεί ανεδαφική και πάντως αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας. Οι ιδρυτικές διατάξεις του ΕΦΚΑ δημιουργούν αδικαιολόγητες ανισότητες και διακρίσεις σε βάρος των ανεξάρτητα απασχολούμενων σε σχέση με τους έχοντες το ίδιο ή μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα εν γένει μισθωτούς και συνταξιούχους, και προβαίνουν σε αναδιανομή του εισοδήματος από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους. Περαιτέρω παραβιάζονται οι αρχές της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, της εύλογης ανταποδοτικότητας, της αναλογικότητας και του κράτους Δικαίου. Δυστυχώς η κυβερνητική επιλογή στον τομέα του ασφαλιστικού, νομίζω ότι γρήγορα θα αποδειχτεί πλήρως καταστροφική, ενώ οι προσφυγές στα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια της χώρας και από τους δικηγόρους πιστεύω ότι τελικά θα καταργήσουν μεγάλο μέρος από τις ξεκάθαρα αντισυνταγματικές διατάξεις. Ήδη στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας έχει συσταθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται την προσφυγή με κάθε νόμιμο μέσο, ενώπιον των εθνικών και υπερεθνικών δικαστηρίων και οργάνων κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.

-Μεγάλη συζήτηση και για τον αργό ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης. Έγινε κάτι σε αυτήν την κατεύθυνση; Τι προτείνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας;
Η επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι επιδίωξη δεκαετιών και κάθε κυβέρνηση, για να μην πω κάθε Υπουργός Δικαιοσύνης, επιχειρεί με νομοθετήματα να την επιφέρει, χωρίς βέβαια έως σήμερα να έχουμε δει θεαματικά αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι απόλυτα φυσικό όταν εμπνευστές των όποιων αλλαγών και τροποποιήσεων των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, είναι άνθρωποι που μέσα από γραφεία κάνουν σχέδια επί χάρτου, χωρίς να έχουν οι ίδιοι, ή όσοι τους συμβουλεύουν, επαφή με την καθημερινή πράξη στο χώρο των δικαστηρίων. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν εδώ και έτη προτείνει μέτρα για την γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Δυστυχώς όμως όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις αγνοούν όχι μόνο τους δικηγόρους αλλά και όλους όσους εργάζονται καθημερινά στο χώρο των δικαστηρίων δηλαδή δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους οι οποίοι ζώντας καθημερινά τη λειτουργία της δικαιοσύνης γνωρίζουν τις αδυναμίες και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Αντ` αυτού έχουμε την άκριτη εισαγωγή θεσμών από το εξωτερικό, την αποδόμηση της διαδικασίας στα πολιτικά δικαστήρια, προς όφελος δήθεν της επιτάχυνσης της δίκης με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εν γένει τη λήψη μέτρων που όχι μόνο δεν οδηγούν στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης αλλά αντίθετα επιφέρουν την αποδιοργάνωσή της. Εάν π.χ. δεν καλυφθούν τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων ή δεν προχωρήσει γρήγορα η ψηφιοποίηση των δικαστικών αρχείων και εν γένει η χρήση των νέων τεχνολογιών, θα παραμείνουμε σε επίπεδα δεκαετίας 1970, όταν ακόμη και μη ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκσυγχρονιστεί και αντιμετωπίζουν τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της ως στυλοβάτες της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη οργανώσει τη διασύνδεσή τους ψηφιακά και περιμένουν την πολιτεία να προχωρήσει κι αυτή ούτως ώστε, όλα τα δικαστήρια της χώρας να συνδεθούν ηλεκτρονικά προκειμένου οι διαδικασίες, να μειωθούν σε αριθμό αλλά και σε χρόνο. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Πόσο όμως θα πρέπει να περιμένουμε;
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η βίαιη μείωση του αριθμού των δικηγόρων και η υπαλληλοποίησή τους

-Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας πόσο επηρεάζουν τους πολίτες;
Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν έγιναν ακόμη αντιληπτές από τους πολίτες διότι λόγω της αποχής των δικηγόρων οι νέες διατάξεις ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν. Δυστυχώς πλέον ο Κώδικας βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και επιγραμματικά προβλέπει: α) την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στις πολιτικές δίκες, και την πλήρη αλλαγή στη διαδικασία εκδίκασης στα πολιτικά ακροατήρια, η οποία, κατά τη γνώμη όλου του νομικού κόσμου της χώρας, αποτελεί πρακτική όλως αντισυνταγματική και μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση της δημοσιότητας και της προφορικότητας της δίκης όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμά μας, β) την επιδείνωση της θέσης των οφειλετών και των φορέων πρόνοιας και δημόσιας ασφάλισης προς αποκλειστικό όφελος των τραπεζικών ιδρυμάτων στις διαδικασίες εκτέλεσης κατά οφειλετών και γ) την καθιέρωση παραβόλων υπέρ του Δημοσίου για την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών θα έχει κυρίως η σκανδαλώδης εύνοια των τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία πλέον, σε περίπτωση πλειστηριασμού, θα λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τον εκπλειστηριασμό κινητών και ακινήτων, εις βάρος ακόμη και του δημοσίου και των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων που θα έπονται, ενώ τα μέσα αντίδρασης των οφειλετών περιορίζονται. Από την άλλη η καθιέρωση παραβόλων υπέρ του Δημοσίου για την άσκηση αγωγής ή και ενδίκων μέσων (π.χ. έφεσης) ουσιαστικά κωλύει ή και απαγορεύει την πρόσβαση στο αγαθό της δικαιοσύνης στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο για την άσκηση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους, δηλαδή την επίλυση των προβλημάτων τους από τη Δικαιοσύνη.

-Τι ισχύει αυτήν την στιγμή για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς;
Η προστασία της πρώτης κατοικίας έως την αντικειμενική αξία των 140.000 ευρώ ισχύει έως την 31-12-2017. Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Από την άλλη υπάρχει μια έντονη φημολογία για την νομοθέτηση κάποιου είδους ρύθμισης των κόκκινων δανείων, η οποία όμως κάτω από τις οικονομικές συνθήκες που βρίσκεται η χώρα δεν νομίζω ότι θα καλύπτει τις προσδοκίες των δανειοληπτών. Ίσως λίγο καλύτερη θα είναι η αντιμετώπιση των επιχειρηματικών δανείων, σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται εγρήγορση των δανειοληπτών δεδομένου ότι με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως σας είπα και πριν, πλέον οι προθεσμίες αντίδρασης κατά των μέτρων εκτέλεσης από τις τράπεζες κυρίως αλλά καιαπότοΔημόσιο, είναι ασφυκτικές και τα μέσα περιορισμένα. Συνεπώς η έγκαιρη αντιμετώπιση των ενεργειών κατά των περιουσιακών δικαιωμάτων κάθε πολίτη είναι απαραίτητη και η άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη σε τέτοιες περιπτώσεις, με την απαραίτητη βοήθεια του δικηγόρου του μπορεί να αποβεί σωτήρια.

- Τελικά κύριε Πρόεδρε ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι νέες συνθήκες στη δικηγορία και εν γένει στη δικαιοσύνη με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού κ των αλλαγών μετά τα τελευταία νομοθετήματα;
Με όλα τα παραπάνω δεδομένα είναι ευνόητο ότι το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους μας. Στο χώρο της δικαιοσύνης εάν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις από τους κυβερνώντες, τότε θα συνεχίσει η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, οι δυσλειτουργίες των δικαιοδοτικών οργάνων της χώρας και γενικά η στρεβλή λειτουργία μιας από τις τρεις βασικές κρατικές λειτουργίες της δικαστικής. Το έχω πει και το έχω γράψει πολλές φορές, η δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, αποτελούν ένα από τους βασικούς πυλώνες της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματός μας. Εάν δεν υπάρχουν, δεν προσφέρονται τα εχέγγυα που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης τότε το κράτος, η δημοκρατία μας κινδυνεύει σοβαρά και μάλιστα κάτω από τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης της χώρας ο κίνδυνος πλέον είναι απόλυτος.
Η κυβερνητική επιλογή στον τομέα του ασφαλιστικού, γρήγορα θα αποδειχτεί πλήρως καταστροφική

-Και οι προοπτικές για το 2017 που είναι και έτος εκλογών στους δικηγορικούς συλλόγους;
Λίγο πριν την εκπνοή του 2016, στις 19 Δεκεμβρίου μετά από πρωτοβουλία του συναδέλφου δικηγόρου και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κ. Θεοφύλακτου, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Καρίπογλου και τη δική μου συμβολή, ψηφίστηκε από τη Βουλή, στο Νόμο 4446/2016, διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εκλογές των επαγγελματικών σωματείων και εν γένει των φορέων στους οποίους προβλέπεται δικαστικός αντιπρόσωπος, θα γίνονται πλέον από δικηγόρους αντί για τους δικαστές που μέχρι σήμερα είχαν την αποκλειστικότητα στην διενέργεια αυτών. Μετά από πέντε τουλάχιστον έτη κατά τα οποία είχαμε συνεχή μείωση της δικηγορικής ύλης και αμυντική αντιμετώπιση του περιορισμού της εργασίας μας, είναι η πρώτη επιθετική διεκδίκηση η οποία μάλιστα στέφθηκε από επιτυχία, παρά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων των δικαστών. Φυσικά η θετική αυτή εξέλιξη δεν λύνει τα προβλήματα, ούτε και είναι ικανή να αντιστρέψει το κλίμα φυγής κυρίως των νέων δικηγόρων. Είναι όμως μια ακτίνα φωτός σε ένα κατασκότεινο περιβάλλον και ταυτόχρονα απόδειξη ότι ο στοχευμένος και οργανωμένος αγώνας μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Το Νοέμβριο του 2017 οι δικηγόροι της χώρας θα κληθούν να εκλέξουν τις ηγεσίες τους για την επόμενη τετραετία, δηλαδή τους Προέδρους και τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων . Από τον Μάρτιο 2014, όταν εκλέχτηκαν οι σημερινές διοικήσεις, είναι συνεχείς οι περιπτώσεις στις οποίες κλήθηκαν αυτές να αντιμετωπίσουν σωρεία αρνητικών μέτρων κατά του δικηγορικού λειτουργήματος και αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν την οικονομική και επαγγελματική αυτοτέλεια των δικηγόρων, με αποκορύφωμα το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αλλά και το νέο ασφαλιστικό νόμο. Παρά ταύτα θεωρώ πως μέσα σε ένα απόλυτα αρνητικό κλίμα το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας προσπάθησε, αγωνίστηκε προκειμένου να επιτύχει τους, κατά το δυνατόν, στόχους του. Ο εξορθολογισμός των δαπανών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρημάτων που αυτός συναπάγεται, η συστηματική προσπάθεια διατήρησης ακόμη και αύξησης σε κάποιες περιπτώσεις, του εισοδήματος των μελών μας, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο Σύλλογος στα μέλη του και στους πολίτες, η συνεχής και αγωνιστική παρουσία του στα τεκταινόμενα της πόλης και του νομού με άποψη και θέση ήταν και είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα.

- Καλή χρονιά σας εύχομαι. Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Οι προοπτικές μέσα στο οικονομικό περιβάλλον που ζούμε δεν είναι βέβαια ευοίωνες, έχουμε αποδείξει όμως ότι οι δικηγόροι ξέρουν να μάχονται και να υπερασπίζονται την θέση του εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών, θέση που τους έχει εμπιστευθεί η πολιτεία. Με αυτά τα δεδομένα θεωρώ πως και το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε θα καταφέρουμε, όχι εύκολα βέβαια, να ανταπεξέλθουμε στα κελεύσματα των καιρών και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα τόσο των συναδέλφων μας όσο και των πολιτών. Καλή χρονιά σε όλους τους συμπολίτες μας, εύχομαι το 2017 να αποτελέσει την αφετηρία για την αντιστροφή της πορείας προς την ανάκαμψη και τη πραγμάτωση των ελπίδων και των προσδοκιών όλων μας.

Δ.Σ. ΧΙΟΥ: Επιστολή προς Πρόεδρο Ολομέλειας και Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων για συναινετικά διαζύγια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ της ΠΡΟΕΔΡΟΥ του Δ.ΣΧΊΟΥ ,ΑΝΘΙΠΠΗΣ ΜΙΛΤ.ΖΑΝΝΑΡΑ ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του Δ.Σ.Α. κ. Βασίλειο Αλεξανδρή
Τους Προέδρους των Δ.Σ.Πειραιά και Θεσσαλονίκης κ. Σταματογιάννη και Βαλεργάκη.
Προς τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας
Προς τους Προέδρους των συλλόγων της χώρας μας.
ΘΕΜΑ: «Οι εξαγγελίες του Υπουργού Δικαιοσύνης κ.Κοντονή ,περί εκχώρησης των συναινετικών διαζυγίων στους …….συμβολαιογράφους

Κύριε Πρόεδρε και κυρίες /κύριοι Πρόεδροι της Συντονιστικής, κ. και κ.Πρόεδροι Συνάδελφοι

Κατ αρχήν να ευχηθώ και δια της παρούσας Καλή Χρονιά σε όλες και όλους  και στους εορτάζοντες εξαιρετικά.
Λυπάμαι που τόσο προσωπικά όσο και απευθυνόμενη σε εσάς ασχολούμαι εκ νέου νε νέες δυσάρεστες εξελιξεις ,που φαίνεται να περνούν και πάλι ,προτού το Δικηγορικό Σώμα αντιληφθεί τη δυσάρεστη σπουδαιότητα των ,εντός ολίγου, γεγονότων…..
Η διοχέτευση των συναινετικών διαζυγίων στους συμβολαιογράφους με κατ αρχήν παράσταση των δικηγόρων και στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον την καθόλου συμμετοχή τους –όπως έγινε με τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών- αφαιρεί μια σημαντική ύλη από τους συναδέλφους και μάλιστα μια ύλη που ηταν σχετικά βατή δυνάμει και της εμπειρίας μας στις διαπραγματεύσεις και την κοινωνικά επαρκή προσέγγισή μας ,στα θέματα των σχέσεων και των οικογενειακών θεμάτων ,που απαιτούσαν τη ρύθμισή τους ,λόγω λύσης του γάμου.
Γνωρίζοντας ότι αυτή η τάση ενυπήρχε από εποχής υπουργού Δικαιοσύνης Παπαϊωάννου και ακόμη γνωρίζοντας ότι ανενεργοί επαγγελματικά Υπουργοί Δικαιοσύνης ανέκαθεν ηρέσκοντο να δηλώνουν στα ΜΜΕ, ως μοναδικό πρόβλημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης τα …….διαζύγια ή να αγνοούν το θεσμό της μεταβατικής έδρας των Διοικητικών Δικαστηρίων και Εφετείων στη χώρα μας (αντίθετα με επαρκείς υπουργούς όπως Σταμάτη,Σταθόπουλο, Ρουπακιώτη, Αθανασίου) σε συνδυασμό με τη γνώση μιας κυβέρνησης που ..εκπλήσσει σε όλα, τίθεται το ερώτημα:
Α) Επιδιώχθηκε και υλοποιήθηκε -μια άς πούμε- επίσκεψη «αβροφροσύνης» με την αλλαγή του Υπουργού στο Υπ.Δικαιοσύνης , ώστε να αλιεύσουμε τις διαθέσεις του; Να ενημερώσουμε για τις θέσεις μας στα ζητήματα της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων, έστω να «σπάσει ο πάγος» όπως λέμε ,συναντήσεις που φαίνεται ότι εχουν συστηματικά καλλιεργήσει οι συμβολαιογράφοι;
Β) Αν δεν έγινε κάτι τέτοιο, να μας εκτεθούν οι αιτιολογίες.
Γ) Με όλο το σεβασμό τόσο στον Πρόεδρο κ.Αλεξανδρή όσο και στον ΔΣΑ, είναι εμφανές ότι όπως η χώρα πάσχει από την Αθηνοκεντρική πολιτική , ομοίως το αντικειμενικό μέγεθος του μεγάλου πληθυσμού της Αθήνας και η μη ύπαρξη περιφερειακών Πρωτοδικείων είναι ο γενεσιουργός λόγος, κατά τη ταπεινή γνώμη μου ,πολλών νομοθετημάτων που ούτε την απονομή της Δικαιοσύνης εξυπηρετούν, ούτε τους συναδέλφους δικηγόρους από πλευράς ύλης και είσπραξης της αμοιβής τους για την εργασία τους ,ούτε καν όσους συναδέλφους βιοπαλαιστές προσπαθούν να επιβιώσουν στην Αθήνα. Το έτος 1978 είχε γίνει απόπειρα μεταβολής επι υπουργίας Σταμάτη , με ίδρυση Πρωτοδικείων στην Αγ.Παρασκευή ,στο Περιστέρι κλ.π. Δεν προχώρησε διότι με πρώτη θέαση οι άμεσα συνδεόμενοι δεν το θέλεησαν ,εκτιμώντας όπως πιθανολογείται ,ότι δεν τους συμφέρει οικονομικά και από άποψης «μοναδικότητας και κύρους». Υποθέτω για το δεύτερο πάντα μπορεί να εξευρεθεί εκείνο το νομικό πλαίσιο που δεν θα στερήσει τη μοναδικότητα του Δ.Σ.Α , την οποία και δεν αμφισβητούμε, αντίθετα αναγνωρίζουμε διαχρονικά την πολυδιάστατη διαδρομή και επιρροή του σε δύσκολες ιστορικά  αλλά και πιο βατές περιόδους της χώρας μας και τη συνδρομή του προς τους πολίτες και τη προστασία των δικαιωμάτων τους.  Για το πρώτο, το οικονομικό μέγεθος δηλαδή , μια τέτοια καινοτομία ,θα στερούσε ίσως τον «διακτινισμό» των επωνύμων γραφείων να είναι παρόντα παντού και σε όλες τις υποθέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους ταπεινότερους των συναδέλφων να αναπτύξουν ένα γραφείο «επιβίωσης» στο προάστειο διαμονής τους και ταυτόχρονα να μη συρρέει ένα πλήθος διαδικων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας , με ότι αυτό συνεπάγεται (συγκέντρωση οχημάτων, κίνηση, πλήθος πινακίων και καταθέσεων αγωγών στο μοναδικό Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας που κι αν ακόμη σχεδόν καταργηθεί η Δικονομία ,πάλι φόρτος θα υπάρχει ένεκα του πληθυσμιακού μεγέθους).
Δ) Σε συνάρτηση με τα παραπάνω η αλλαγή του Κ.Πολ.Δ. πέραν άλλων, οφείλεται και στο να συντομεύσει τις διαδικασίες και τις ταχύτητες της Δικαιοσύνης στην Αθήνα, την ίδια στιγμή που οι Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας η και του Πειραιά παραδέχονταν ότι δεν είχαν καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων των Πολυμελών. Ανάμεσα στ άλλα με το νέο Κ.Πολ.Δ. παρακολουθούμε τους εαυτούς μας να αφιερώνουν τόσο χρόνο για τις ένορκες βεβαιώσεις τόσο για τη σύνταξή τους ,όσο και το χρόνο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που νομοτελειακά ακολουθεί με τους συναδέλφους συμβολαιογράφους και εντοπίζουμε την αδυναμία να πληρωθούμε εμείς για την εργασία μας, προκειμένου να πληρωθούν τελευταίοι ,για την αντιγραφή των δικών μας κειμένων. Πέραν αυτών η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος των μαρτύρων ,οδηγεί στις επαρχιακές πόλεις κυρίως στην τηλεφωνική ενόχληση του αντιδίκου διαδίκου προς το μάρτυρα, με συνέπεια την ματαίωση ενόρκων βεβαιώσεων αλλά και διενέξεων οικογενειακών στο περιβάλλον των μαρτύρων. Ασφαλώς τα υπο  γ και δ ,δεν είναι της παρούσης -και ούτε επιχειρώ και δεν είναι της άποψής μου άλλωστε- να αντιπαραθέσω το πολύ γνωστό Αθηνα/Περιφέρεια , όμως πιστεύω ότι η προσέγγιση των προβλημάτων πρέπει και οφείλει να είναι σφαιρική και ενίοτε τολμηρή στο πυρήνα της, διαφορετικά αντί για βελτίωση θα εχουμε το άπλωμα των δυσχερειών παντού ακόμη κι εκεί που δεν υπήρχαν τέτοια ζητήματα προς διευθέτηση. Είναι φερ ειπείν –για να γίνω κατανοητή με παράδειγμα- ως να μην είχαμε σχετικά αξιόπιστα νοσοκομεία στην επαρχία και έπρεπε όλοι να συρρέουμε στην Αθήνα –δια πλοίων, αεροπλάνων κλπ- πολλαπλασιάζοντας το πληθυσμιακό της μέγεθος επι τα χείρω με οτι αυτό συνεπάγεται.
Ε) Πλέον των διαζυγίων με τροπολογίες των …Χριστουγέννων εν είδει μποναμάδων ψηφίσθηκαν «Πτωχευτικό, Διοικητική Δικαιοσύνη, Παράβολα» και εν σιωπή καθιερώθηκαν τα «αναβολόσημα» ,ενώ επίκειται  η μεταβολή των πλημμελημάτων σε διοικητικά πρόστιμα και το «δωράκι»  στους δικηγόρους είναι τάχα οι εκλογές των Σωματείων; (που ηταν άλλωστε αίτημα των δικηγόρων) που αποσπάται από τους Δικαστές ,δηλαδή μια στο τόσο ένα Σωματείο και σε τι αναλογία αριθμού δικηγόρων ; Πλέον όλων αυτών θα εκκινήσει και πάλι το «γαϊτανάκι» πολλών μεγαλοσυμβολαιογράφων (ως έπρατταν και στις αγοραπωλησίες στις ανθηρές περιόδους, που φώναζαν νέους συναδέλφους για μια υπογραφή όσο όσο) προς άγραν πελατείας για διαζύγια, διατροφές και επιμέλειες στο πόδι…και στη φθήνεια στους οικείους τους δικηγόρους (η «δικηγοράκους» όπως πολλοί αποκαλούσαν περιφρονητικά σε εποχές δόξης της συμβολαιογραφίας, εν είδει μικρομεσαίων εφοπλιστικών γραφείων) σε βάρος των διαδίκων πολιτών, της ρύθμισης των οικογενειακών θεμάτων με ανήλικα παιδιά και περιουσιακά ζητήματα!!! Και επιτέλους ποια θα είναι η δουλειά των Πρωτοδικείων, όλα ερρίφθησαν στους Ειρηνοδίκες ,σημαντικές υποθέσεις έγιναν μια δέσμη ενόρκων βεβαιώσεων  και το όλο ζήτημα είναι δήθεν τα διαζύγια; Τέλος τέλος πόσος χρ΄’ονος απαιτείται για μια οικοδομική άδεια από τις Πολεοδομίες και τις εγκρίσιες της Αρχαιολογίας όπου απαιτείται, υποθέσεις χωρίς αντιδικίες, που όμως ξεπερνούν σε χρόνο τακτοποίησης ,το χρόνο έκδοσης μιας Δικαστικής Απόφασης; Γιατί υπάρχει σιωπή για τη διαχρονικά νοσούσα Διοίκηση;
Συνακόλουθα ζητώντας τη κατανόηση σας για τα εκτιθέμενα στις σκέψεις μου Γ και Δ  και ότι η έκθεση αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις καθ όλα άψογες συναδελφικές μας σχέσεις ,-εφόσον άλλωστε οι δικηγόροι έχουν το ταλέντο να αντιπαρατίθενται και να διαλέγονται με πάθος αλλά χωρίς το πάθος της διάρρηξης ομνύοντας στη Δημοκρατία και στο Διάλογο- εκτιμώ ότι άμεσα πρέπει να συγκληθεί Ολομέλεια χωρίς καθυστέρηση, άμεσα πρέπει να γίνουν επαφές με το υπουργείο, τους δικηγόρους βουλευτές όλων των κομμάτων του δ.τόξου ,τα ΜΜΕ διότι κύριοι Πρόεδροι οι συνάδελφοι πλέον - μετά τόσο μακρά αποχή για τα φορολογικό/ασφαλιστικό που είναι πλέον βασανιστική πραγματικότητα του καθημερινού μας βίου – θα μας ……απαξιώσουν με αιτιολογημένη ετυμηγορία.
Με εκτίμηση και πάλι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ αλλά να συνδράμουμε και εμείς για να είναι .


ΧΙΟΣ 4.1.2017       Για τον Δ.ΣΧίου Η Πρόεδρος Ανθίππη Ζαννάρα

Δ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ: Εξώδικη Πρόσκληση προς τον Υφυπουργό Εργασίας

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
Τηλ. (26910)  26486 - Fax (26910)  29411


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ –ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ Κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ           ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ που εδρεύει στην Αθήνα οδός Σταδίου 24
ΚΟΙΝ 1/. Κο ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
          2/. Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
       Πραγματικά μας δημιουργεί μεγάλη έκπληξη  και αγανάκτηση που κατά παράβαση του Νόμου, προβήκατε στον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών για το τρέχον έτος με βάση το φορολογητέο εισόδημα του έτους 2015, ενώ ο νόμος προβλέπει σαφέστατα με βάση το εκάστοτε προηγούμενο έτος, μη αφιεμένου κανενός περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας ή εξουσιοδοτικής διατάξεως για διαφορετικό τρόπο υπολογισμού. Σας είχαμε ενημερώσει με αίτησή μας εγγράφως ότι για να μην καταστρατηγηθεί ο νόμος, έπρεπε οι ασφαλιστικές εισφορές να καταβληθούν σε δύο δόσεις ήτοι μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2016 προκειμένου να υπάρχει βάση αναφοράς για τον υπολογισμό τους σύμφωνα με το νόμο με βάση το προηγούμενο έτος.
      Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου με την υπεύθυνη του γραφείου του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετροπούλου, μας ενημέρωσε ότι υπάρχει e.mail  από τους θεσμούς  που δεν επιτρέπει να γίνει δεκτό το συγκεκριμένο αίτημα. Όταν ζήτησα να το δω μου είπε ότι δεν είναι δυνατόν αυτό..
     Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγει η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητάμε να μας επιδείξετε το περιεχόμενο του e.mail προκειμένου να το αποστείλουμε στα πλαίσια της έρευνας που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    ‘Ηδη με προηγούμενο έγγραφο του Προέδρου του Ευρωκοινωβουλίου κ. Martin Schults μας γνωστοποίησε ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από την Ελληνική Κυβέρνηση. Εσείς μας ενημερώσατε ότι υπάρχει e.mail των θεσμών που δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση του αιτήματός μας.
        Προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και η νομιμότητα και για να διαπιστωθεί με πρωτοβουλίες ποιών καταστρατηγείται ο νόμος, ζητάμε εντός πέντε -5- ημερών από την κοινοποίηση της παρούσης, να μας επιδείξετε εγγράφως το επικαλούμενο υφ΄ υμών έγγραφο.
        Σε διαφορετική περίπτωση ζητάμε από την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία κοινοποιείται η παρούσα , μετά απράκτου της παρέλευσης της ανωτέρω προθεσμίας, να διατάξει την επίδειξη του συγκεκριμένου e.mail σε εμάς προκειμένου να προσκομισθεί στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της προκαταρκτικής  έρευνας που έχει διατάξει για τον ασφαλιστικό νόμο.
       Μετά τις εξοντωτικές αυξήσεις στον ασφαλιστικό νόμο σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις, οδηγούν σε αφανισμό το Δικηγορικό Σώμα και τα ως άνω γεγονότα πραγματικά μας οδηγούν σε πλήρες αδιέξοδο. 
       Σας καλούμε σε κάθε περίπτωση να ακυρωθεί η απόφαση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών με βάση το 2015 και να εφαρμόσετε τον νόμο.
     Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς τον υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ,κ. Πετρόπουλο ,οδός Σταδίου 24 Αθήνα (έδρα Υπουργείου) και στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες.

                                             ΑΙΓΙΟ 5/1/2017
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ                                    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ




Δ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ: Αίτηση προς Υπουργό για συναινετικά διαζύγια

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
Τηλ. (26910)  26486 - Fax (26910)  29411
Αριθμ. Πρωτ. 2051
Αίγιο 4-1-2017

ΑΙΤΗΣΗ
Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, νομίμως εκπροσωπουμένου.

ΠΡΟΣ: ΤON Κo ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
KOINΚΟ Γ.Γ.ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Κύριοι
Με την ανάληψη των καθηκόντων σας εύλογα ικανοποιηθήκαμε, διότι είσαστε δικηγόροι και θεωρήσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι λόγω της ιδιότητάς σας αυτής θα ενεσκήπτατε στα προβλήματα του δικηγορικού σώματος που βάλλεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κλάδο.
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε, ότι προωθείτε  νομοθετική ρύθμιση όπου τα συναινετικά διαζύγια θα εκδίδονται από συμβολαιογράφους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μία τέτοια ρύθμιση διότι απλά ο δικηγορικός κλάδος δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση της ύλης του. Τα διαζύγια σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν λόγο που να συνδέεται με την επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων στη Δικαιοσύνη. Κατόπιν αυτών προτείνουμε τα ακόλουθα:
1/. Ανάλογα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προβλέπεται επικύρωση πρακτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού από τον δικαστή στον οποίον εκκρεμεί η συμβιβασθείσα υπόθεση, να προβλεφθεί και στα συναινετικά διαζύγια η σύνταξη πρακτικού που να ρυθμίζει όλες τις οικογενειακές διαφορές και τη λύση του γάμου από τους πληρεξούσιους δικηγόρους και να υποβάλεται το πρακτικό αυτό στο δικαστή για επικύρωση και μόνο. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα δικαστήρια ούτε χρονοτριβούν στην έκδοση αποφάσεων, τουναντίον μάλιστα ενισχύεται θεσμικά ο ρόλος των δικηγόρων και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν διατάξεις αναγκαστικού δικαίου να αποτελούν αντικείμενο εξέτασης – περαίωσης σε συμβολαιογράφους.
2/. Να προβλεφθεί σε διαδικασίες εκούσιας δικαιοδοσίας η δυνατότητα όπως και στα συναινετικά διαζύγια, σύνταξης πρακτικού από πληρεξούσιους δικηγόρους και σε κάθε περίπτωση η επικύρωσή τους από δικαστή.
Από τη στιγμή λοιπόν που προβλέπεται η διαδικασία επικύρωσης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από δικαστές, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κάλλιστα και οι σχετικές προτάσεις μας.
Δεν αντέχουμε άλλη συρρίκνωση της ύλης μας και απαξίωσης του δικηγορικού λειτουργήματος.
 Έχετε την ιδιότητα του δικηγόρου και πρέπει να την τιμήσετε και στο πλαίσιο ενάσκησης των πολιτικών καθηκόντων σας απέναντι στους συναδέλφους σας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 H Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΣΚΟΣ       ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ               




Δ.Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ: Επιστολή για τη νομοθετική παρέμβαση στα συναινετικά διαζύγια

 


 


                                                                                         Κοζάνη,  05-01-2017
                                                                                       Αριθμ. πρωτ:  -5-
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΟΖΑΝΗΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 25- ΚΟΖΑΝΗ
T.K. 50131
ΤΗΛ:24610-36018
FAX: 24610-36095
website: dsk.gr
e-mail: diksikoz@otenet.gr


ΠΡΟΣ: Τον κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ.κ. Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας
ΘΕΜΑ: «Φημολογούμενη νομοθετική παρέμβαση στα συναινετικά διαζύγια».

Κύριε Πρόεδρε,
Ι. Για το μείζον θέμα, που κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακινήθηκε και διατηρείται στη δημοσιότητα, σχετικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας για την έκδοση των συναινετικών διαζυγίων και παρεπομένων οικογενειακών διαφορών από τα Δικαστήρια στους Συμβολαιογράφους, πρέπει να επισημανθούν τα εξής: 
α)Πρωτίστως, μία ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά τους συμβολαιογράφους αρμόδιους για να απαγγέλλουν τη λύση του γάμου, προσκρούει ευθέως στις διατάξεις του Συντάγματος και σ’ εκείνες του οικογενειακού δικαίου, σύμφωνα με τα ακόλουθα:
Ο γάμος προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 1) και οι διατάξεις που προβλέπουν την καθ’ οποιονδήποτε τρόπο λύση του είναι δημόσιας τάξης και συνακόλουθα αυτή προϋποθέτει παντάπασιν δικαστική κρίση και πρέπει να απαγγέλλεται από τα αρμόδια Δικαστήρια με δικαστική απόφαση, κατόπιν διερεύνησης των προϋποθέσεων του οικογενειακού δικαίου που προβλέπουν τη λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο (άρθρο 1441 Α.Κ.), χωρίς μάλιστα τη δυνατότητα παραίτησης των συζύγων από την προβλεπόμενη συνταγματική προστασία.
Και, άλλωστε, λόγω της σοβαρότητας των γαμικών διαφορών, γι’ αυτές προβλέπονται επιπρόσθετες, σε σχέση με τις υπόλοιπες διαφορές, ειδικές δικονομικές διατάξεις, ενώ έχει υποστηριχθεί και η άποψη ότι τα διαζύγια πρέπει να εκδίδονται από ανώτερο δικαστήριο (το Πολυμελές Πρωτοδικείο).
Και βέβαια οι συμβολαιογράφοι δεν είναι δικαιοδοτικά όργανα και δεν νομιμοποιούνται από το Σύνταγμα να ασκούν δικαιοδοτικό έργο για οποιαδήποτε υπόθεση, πολύ δε περισσότερο για τις τόσο σοβαρές υποθέσεις της λύσης του γάμου και των διαφορών που αναφέρονται στις σχέσεις γονέων και τέκνων.
β)Με την υφιστάμενη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, επιλύονται ταυτόχρονα και τα σοβαρότατα θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας και διατροφής των ανηλίκων τέκνων (υποχρεωτικά) και προαιρετικά κάθε άλλο ζήτημα που θα αποτελούσε αντικείμενο διαφοράς μεταξύ των συζύγων. Η οποιαδήποτε συμφωνία για τα επί μέρους αυτά θέματα πρέπει να είναι  αποτέλεσμα ορθής αξιολόγησης των πραγματικών περιστατικών και εναρμόνισής τους με τον οικείο κανόνα του ουσιαστικού δικαίου (όπως οι διατάξεις περί διατροφής), που έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στα Δικαστήρια, τα οποία και μόνο παρέχουν τις συνταγματικές εγγυήσεις για ορθή κρίση και τήρηση των οικείων κανόνων δικαίου (εν προκειμένω κατά την επικύρωση της παραπάνω συμφωνίας του άρθρου 1441 Α.Κ.).
Και, όπως προαναφέρεται, από το Σύνταγμα δεν παρέχεται η δυνατότητα στους Συμβολαιογράφους για υποκατάσταση των Δικαστηρίων σε καμία απολύτως περίπτωση.
γ)Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η συνταγματική προστασία δεν περιορίζεται, και ως προς τις υποθέσεις της λύσης του γάμου με συναινετικό διαζύγιο, στην πρωτοβάθμια δικαστική κρίση, παρέχουσα τη δυνατότητα για άσκηση όλων των τακτικών και ενδίκων μέσων, ανεξαρτήτως του ότι, κατά κανόνα, παραιτούνται αυτών οι διάδικοι.
Τούτο υποδηλώνει τη σοβαρότητα των σχετικών διαφορών και αναδεικνύει το πελώριο συνταγματικό έλλειμμα που θα προκύψει και για το λόγο αυτό, σε μία ενδεχόμενη τέτοια νομοθετική παρέμβαση.
δ) Ως προς τον μύθο περί δήθεν αποσυμφόρησης των δικαστηρίων ή της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης με την αφαίρεση των συναινετικών διαζυγίων απ’ αυτά, αυτός βέβαια δεν χρήζει καν σοβαρού σχολιασμού, αφού είναι γνωστό σε δικαστές και δικηγόρους ότι η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου είναι απλούστατη, ταχύτατη και δεν δημιουργεί καμία απολύτως επιβάρυνση στα Δικαστήρια.
Οι χρόνιες δυσλειτουργίες του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, οφείλονται στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
ε)Μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα οδηγήσει σε λύση πολλούς γάμους χωρίς τη συνδρομή κάποιου ουσιαστικού λόγου και κυρίως χωρίς να ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση των συζύγων, καθόσον με την εμφάνιση της παραμικρής διαφωνίας τους κάποιοι σύζυγοι θα σπεύσουν, ενεργούντες εν θερμώ, τελείως παρορμητικά και επιπόλαια, σε μη νηφάλια κατάσταση και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία εσωτερική διεργασία και στάθμιση διαφόρων παραγόντων, να λύσουν αβασάνιστα τον γάμο τους ενώπιον συμβολαιογράφου.
Τέτοια φαινόμενα προλαμβάνονται με τη δικαστική διαδικασία, στην οποία οι σύζυγοι προσέρχονται κατόπιν παρόδου ικανού χρονικού διαστήματος περίσκεψής τους και ώριμης και απολύτως συνειδητοποιημένης απόφασης για τη λύση του γάμου τους.
ΙΙ. Οι ίδιοι ή παρόμοιοι λόγοι, των οποίων παρέλκει επί του παρόντος η αναφορά τους, καθιστούν ασύμβατη συνταγματικά και ανεπίτρεπτη την αφαίρεση από τα Δικαστήρια και οποιασδήποτε άλλης διαφοράς της εκούσιας δικαιοδοσίας.
ΙΙΙ. Υπενθυμίζεται ότι, όταν για μία ακόμη φορά στο παρελθόν, κατά το έτος 2011, είχε εμφανιστεί το ίδιο θέμα, το Δικηγορικό Σώμα με αποφασιστική αντίδραση, επικαλούμενο τους πιο πάνω λόγους και ιδιαίτερα τα ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα που δεν επιτρέπουν τέτοια νομοθετική παρέμβαση, την απέτρεψε.
Πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι τότε (2011) και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επικαλούμενη τις πιο πάνω συνταγματικές επιταγές παρενέβη υπέρ της διατήρησης των συναινετικών διαζυγίων στα Δικαστήρια.
Τέλος, θα πρέπει στηλιτευθούν κάποιες επικοινωνιακές στρεβλώσεις, με τις οποίες προβάλλεται το θέμα αυτό στη δημοσιότητα, κατά τρόπο που παραπληροφορούν τους πολίτες με την επίκληση ανυπόστατων επιβαρύνσεων των δικαστηρίων με τις υποθέσεις αυτές ή δήθεν επιβράδυνσης της περαίωσης της σχετικής διαδικασίας, που δεν συντρέχει, δημιουργώντας σύγχυση σε σχέση με τις διαφορές των κατ’ αντιδικία διαζυγίων.
Εν όψει αυτών θεωρώ κ. Πρόεδρε ότι είναι αναγκαία η άμεση γνωστοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της κατηγορηματικής και αποφασιστικής αντίθεσής μας σε μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση και η σύγκληση των οργάνων του Δικηγορικού Σώματος για το θέμα αυτό, λαμβανομένων μάλιστα υπόψη των αλλεπάλληλων καθοριστικών πληγμάτων που έχουν καταφερθεί κατά των δικηγόρων (με τελευταίο το ασφαλιστικό), που καθιστούν τελείως ανέφικτη ή πάντως εξαιρετικά δυσχερή την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

     Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γενικός Γραμματέας


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΣΙΩΤΣΙΑΣ                             ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ