ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ: " .........προσφέρουμε χείριστες υπηρεσίες στη δημοκρατία και τους συμπολίτες μας, αν και εμείς ως εισαγγελείς ακολουθούμε τον συρμό και φωνάζουμε: «Θα ματώσουμε, εμείς δεν πουλάμε, νόμος είναι και το δίκιο του εισαγγελέα» κ.λπ. Ποτέ δεν είναι αργά να καταλάβουμε το λάθος μας."


Το «ισόκυρο» και η αποχή

Το δέντρο των περικοπών και το δάσος του κύρους των δικαστικών λειτουργών

Του Γιώργου Κτιστάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η συνέχιση της αποχής/διακοπής των συνεδριάσεων των δικαστηρίων. Το θλιβερό αποτέλεσμα με υποχρεώνει σε ορισμένες (νηφάλιες) παρατηρήσεις:
1 Προ δύο εβδομάδων στην εφημερίδα αυτή μέλος του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε ότι «πώς είναι δυνατόν ένας δικαστής να δικάσει νηφάλια, ενώ θα σκέπτεται την απλήρωτη δόση του δανείου του ή τον απλήρωτο φόρο εισοδήματος». Προφανώς τον συνάδελφο και όσους υιοθετούν την άποψη αυτή, δεν τον απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι ο πολίτης που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη μπορεί να έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, αλλά αφενός δεν μπορεί λόγω της, κατ' ευφημισμό αποχής αλλά στην ουσία, απεργίας των δικαστικών να δικαστεί η υπόθεσή του και αφετέρου ο δικαστής τού μετακυλίει και το προσωπικό του πρόβλημα. Οταν όμως δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, μήπως υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημοκρατία;
2 Οι εισαγγελείς που ψήφισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων απασχολούνται με την περικοπή των αποδοχών μας και καταγγέλλουν την παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας αφού δεν κατοχυρώνεται πλέον το μισθολογικό «ισόκυρο» με τις εκτελεστική και νομοθετική λειτουργίες του πολιτεύματος. Προφανώς δεν τους απασχόλησε το ενδιαφέρον λογικά ερώτημα πώς με την αντισυνταγματικότητα της αποχής/απεργίας συμψηφίζουν την αντισυνταγματικότητα της περικοπής των αποδοχών. Ετσι όμως βλέπουν το δένδρο της μείωσης των αποδοχών τους και χάνουν το δάσος του κύρους των εισαγγελέων στην κοινωνία. Φαίνεται ότι το κύρος του θεσμού τούς απασχολεί ελάχιστα σε σχέση με το «ισόκυρο» που έχει μισθολογικό αντίκρισμα.
3 Η δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας τους αφήνει αδιάφορους. Προφανώς η οικονομική κατάσταση των ίδιων έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα από την επιβίωση της χώρας. Γι' αυτό έμεινε αναπάντητη η επισήμανσή μου ότι οι μειώσεις που είχαμε υποστεί μέχρι τις πρόσφατες περικοπές δεν ήταν 38%, όπως ισχυρίζονται, αλλά περίπου 23%. Το «ισόκυρο» δεν μας νομιμοποιεί να κάνουμε λάθος υπολογισμούς, προσθέτοντας στις άμεσες μηνιαίες αποδοχές μας του 2009 ποσά τα οποία δεν τους ανήκαν ώστε μετά τις μειώσεις να βγει ο μαγικός αριθμός 38%.
4 Οπως φαίνεται οι συνάδελφοι δεν έχουν κατανοήσει το νόημα της δικαστικής λειτουργίας την οποία εκτελούν. Ούτε ότι η δικαστική λειτουργία που επιτελούν χρειάζεται κάποια αφιέρωση. Το τελευταίο ίσως τους φανεί ρομαντικό και απολίθωμα παλαιότερων εποχών, τότε που οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών ήταν καλύτερες από τις μέσες αποδοχές του δημόσιου τομέα, αλλά όχι όπως τώρα που είναι θεαματικά καλύτερες. Εύλογα διερωτόμαστε αν οι περισσότεροι από αυτούς που διαμαρτύρονται για την περικοπή των αποδοχών μας θα είχαν διεκδικήσει την εισαγωγή τους στην Εθνική Σχολή Δικαστικών, αν οι αποδοχές των δικαστικών ήταν όπως διαμορφώνονται τώρα. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να ακολουθήσουν την προτροπή ομιλητή στη ΓΣ (εισαγγελέας από την παλαιότερη ρομαντική εποχή): μπορούν να παραιτηθούν και να αναζητήσουν καλύτερη απασχόληση με καλές αποδοχές.
5 Φαίνεται επίσης ότι τελευταία πληθαίνουν τα κρούσματα εκδήλωσης μιας άλλης νοοτροπίας, ξένης προς το δικαστικό σώμα: α) στον ιστότοπο δικαστικής ένωσης αναρτήθηκε κείμενο συναδέλφου υπέρ της απεργίας/αποχής, όχι όμως το κείμενο άλλου συναδέλφου μέλους της ίδιας ένωσης κατά των κινητοποιήσεων, β) εισαγγελέας στρέφεται κατά της κυβέρνησης και της Βουλής με ιταμούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και δέχεται την επιδοκιμασία άλλης συναδέλφου. Προφανώς δεν απασχολήθηκε αν έτσι εκφράζεται υπέρ του αντιμνημονιακού τόξου, γ) συνδικαλιστές με «ήξεις αφήξεις» δεν πήραν θέση στο θέμα και περιορίστηκαν να παραθέσουν το κείμενο της διάταξης που κατοχυρώνει το δικαίωμα έκφρασης γνώμης των δικαστικών λειτουργών, εκτός και αν αυτή γίνεται με σκοπό τη μείωση του κύρους της δικαιοσύνης, ή παίρνει θέση υπέρ ορισμένου κόμματος. Καλές οι ψήφοι στις εκλογές, αλλά η αξιοπρέπειά μας ποιο ρόλο έχει εν προκειμένω; Πόσο μεγάλη είναι η απόσταση από τις επίμαχες δηλώσεις έως τις απειλές για «λιντσάρισμα» και «έκτακτα δικαστήρια»; δ) το να εκδηλώνονται υπέρ της απεργίας/αποχής οι νεότεροι εισαγγελείς είναι κατανοητό: δεν κατάλαβαν το νόημα του να είσαι εισαγγελέας. Ωστόσο, το να έχουν την ίδια άποψη προβεβλημένοι συνάδελφοι με πολλαπλάσια χρόνια υπηρεσίας αυτό αποτελεί πρόβλημα, διότι έχει ψηφιστεί και ισχύει ο νόμος. Πώς το έλεγε ο όρκος που δώσαμε όταν αναλάβαμε υπηρεσία, μήπως ότι ορκιζόμαστε «υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους»;
Εχω πει και επαναλαμβάνω ότι προσφέρουμε χείριστες υπηρεσίες στη δημοκρατία και τους συμπολίτες μας, αν και εμείς ως εισαγγελείς ακολουθούμε τον συρμό και φωνάζουμε: «Θα ματώσουμε, εμείς δεν πουλάμε, νόμος είναι και το δίκιο του εισαγγελέα» κ.λπ. Ποτέ δεν είναι αργά να καταλάβουμε το λάθος μας.
Χρήσιμο υστερόγραφο. Στη ΓΣ εκπροσωπήθηκα από άλλον συνάδελφο, διότι οι (αναγκαίες) μισθολογικές περικοπές δεν μου επιτρέπουν την πολυτέλεια μετάβασης από την επαρχία στην Αθήνα.
Ο Γιώργος Κτιστάκης είναι αντεισαγγελέας Εφετών

http://www.tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΤΙΣΤΑΚΙΣ Α/ΕΙΣ. ΕΦΕΤΩΝ ΒΗΜΑ 10-9-2012
    Ζούμε στο κράτος της μεταπολίτευσης. Άρα γνωρίζουμε όλοι τον τρόπο που λειτούργησε αυτό το κράτος, έχουμε όλοι πληροφορηθεί τους αγώνες και ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αφού στη χώρα μας δεν υπάρχει ένας νόμος για όλους, αλλά «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του αγρότη, του φοιτητή, του νυχτοφύλακα και κυρίως του ναυαγοσώστη». Γνωρίζουμε συνδικαλιστικές δηλώσεις όπως «θα ματώσουμε», «εμείς δεν πουλάμε», «θα κάνουμε λευκή απεργία». Τα διάφορα χάπενινγκ με κρεμάλες ή χωρίς.
    Ας ενεργήσουμε εμείς με νηφαλιότητα. «Εξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» έλεγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Προσωπικά θα παραμείνω Αθηναίος και δεν θα πολιτογραφηθώ Κλαζομένιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή