ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 30-6-2011

Χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφίσει, εν είδει νόμου, ένα πρωτόγνωρο στα χρονικά της μόρφωμα, στερούμενο κανονιστικών διατάξεων: το «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής»
Τούτο έπραξε παρασυρόμενη από την εκτελεστική εκπροσώπηση των Ελλήνων, που παραβιάζοντας το Σύνταγμα και το κανονισμό της Βουλής εισήγαγε εν είδει «πλαισίου προϋπολογισμού» μια σειρά από πίνακες αβέβαιης οικονομικής εξέλιξης και οικονομικά μεγέθη που διατίμησαν στα χρηματιστήρια του κόσμου, τις αξίες της ισότητας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και μάλιστα σε τιμή μικρότερη του ευρώ.
Με μεγάλη δε έκπληξη γίναμε δυστυχώς μάρτυρες γεγονότων που δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας η οποία τελευταία δοκιμάζεται σκληρά σε επίπεδο θεσμικό με αφορμή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και όσα την ακολούθησαν. Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις ενός μεγάλου και πρωτοφανούς αριθμού συμπολιτών μας που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα δημοσιονομικής φύσης μέτρα της κυβέρνησης εξελίχθηκαν - όχι με ευθύνη των συγκεντρωθέντων - σε θλιβερά σκηνικά πρωτόγνωρης και αλόγιστης για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας χρήσης αστυνομικής βίας.
Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως υπήρξε επιχειρησιακή εντολή σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν με το βάναυσο αυτό τρόπο που όλοι διαπιστώσαμε συμπολίτες μας οι οποίοι ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Δυστυχώς οι ενέργειες της αστυνομίας, της οποίας το δικαίωμα να καταστέλλει τη βία και να επιβάλλει την τάξη είναι αδιαμφισβήτητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων συμπολιτών μας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με βάναυσες συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων και με υπερβολική και αλόγιστη χρήση χημικών τα οποία εξαπολύονταν αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Η «αδυναμία» των αστυνομικών οργάνων να απομονώσουν τους ελάχιστους ταραξίες οι οποίοι υπονόμευαν τη μαζικού χαρακτήρα και ειρηνική συγκέντρωση συμπολιτών μας που αγωνιούν για το αύριο της χώρας, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτρεπτό να αποβαίνει σε βάρος πολιτών που ασκούν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
'Aλλωστε, η επιβολή της νομιμότητας και της δήθεν διασαλευθείσας τάξης (που πάντως χτες δεν υφίστατο σε εκτεταμένη κλίμακα ως γεγονός) μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως ακρότητες, με στόχευση σε αυτούς που πραγματικά παρανομούν υπονομεύοντας παράλληλα τον αγώνα των χιλιάδων συμπολιτών μας που διαδηλώνουν ειρηνικά. Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε στη μετατροπή της αστυνομικής αρχής από όργανο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη σε όργανο αυθαιρεσίας και κατάλυσης δικαιωμάτων, σε πλήρη αντίθεση προς το σκοπό της ύπαρξής της.
Ωστόσο, τα χθεσινά θλιβερά γεγονότα δεν μπορούν παρά να ιδωθούν και από πολιτική σκοπιά. Σε στιγμές κατά τις οποίες η οικονομία και η ίδια η επιβίωση της χώρας δοκιμάζονται, το σύνολο του πολιτικού οικοδομήματος βυθίζεται στην αμφισβήτηση και στην απαξίωση. Κρατικές επιλογές όπως οι χθεσινές πλήττουν κατ' αποτέλεσμα το ίδιο το δημοκρατικό μας πολίτευμα, καθώς βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση από τη βασική αρχή πως οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και οι πολιτικές τους νομιμοποιούνται μόνο μέσω της λαϊκής βούλησης και μοναδικός ισχυροποιητικός για την εδραίωσή τους παράγοντας επιτρέπεται να είναι η εμπιστοσύνη με την οποία τις περιβάλλει ο λαός. Οποιαδήποτε άλλη λογική, με όποιο πρόσχημα και αν υιοθετείται, βαίνει εκτός των δημοκρατικών μας κατακτήσεων με κινδύνους σοβαρότατων εκτροπών για το πολίτευμά μας, αντίστοιχων αυτών που γίναμε μάρτυρες σε εποχές κατάλυσης της Δημοκρατίας. Κατανοούμε σε ανθρώπινο επίπεδο την αγωνία και τη σπουδή των κυβερνώντων να υλοποιήσουν αποφάσεις «έξωθεν» επιβαλλόμενες έχοντας απέναντί τους το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού λαού, ωστόσο θεωρούμε ανεπίτρεπτο να επιχειρείται με τόσο βάναυσο και πρωτοφανή τρόπο η καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, σε μια προφανή εντέλει προσπάθεια καταστολής συνειδήσεων και τρομοκράτησης της κοινωνίας μας.
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σεβόμενη τον ιστορικό ρόλο του κλάδου αναφορικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και των δημοκρατικών μας κατακτήσεων, δηλώνει για μία ακόμα φορά παρούσα, εκφράζοντας τις έντονες θεσμικές ανησυχίες της για τις συνέπειες που συνεπάγονται γεγονότα θλιβερά όπως τα χτεσινά.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την αλόγιστη και χωρίς διάκριση χρήση αστυνομικής βίας κατά πολιτών οι οποίοι ουδόλως παρανομούν, αλλά απλώς ασκούν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους που, υποκινούμενοι ή όχι, με το πρόσχημα άσκησης συνταγματικών δικαιωμάτων καταστρέφουν περιουσίες, προκαλούν την επέμβαση των ΜΑΤ και υπονομεύουν τις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών. Επισημαίνουμε πως τέτοιες πρακτικές οι οποίες υπερβαίνουν το επιβαλλόμενο μέτρο και βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στο χρησιμοποιούμενο μέσο και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα - πέρα από την αναμφισβήτητη αντίθεσή τους προς τις παραδοχές του νομικού μας πολιτισμού - ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους εκτροπών σε πολιτειακό επίπεδο, με συνέπειες απροσδιόριστες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Δηλώνουμε πως θα είμαστε έμπρακτα στο πλευρό κάθε δοκιμαζόμενου συμπολίτη μας ο οποίος τυγχάνει θύμα της κρατικής ή μη κρατικής αυθαιρεσίας και θα εξετάσουμε κάθε νόμιμο και θεσμικό τρόπο αποτελεσματικής προστασίας των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του.

Εκφράζουμε την αγωνία μας για ό,τι ακολουθήσει. 
www.lawnet.gr
 

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΝ 30-6-2011

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (27.6.2011) ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 27.6.2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, η ορισθείσα συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για 29.6.2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 11:00, αναβάλλεται για 30.6.2011 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12 μεσημέρι.
Από το Γραφείο Τύπου

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ Γ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ"

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

             Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα

                 Τηλ. 210-33.98.270, 71             
                                                                                                                                Αθήνα, 28.6.2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣΑ
ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Στη διάταξη του άρθρου 31 του κατατεθέντος στη Βουλή σχεδίου νόμου με τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015» προβλέπεται η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Η επιβολή της ανωτέρω επιβαρύνσεως αφορά ασφαλώς και στους Δικηγόρους, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη συνολική φορολογική πίεση, που συνεχίζει σταθερά να ασκείται, με ασαφή και έωλα κριτήρια, προς τον επαγγελματικό μας κλάδο.
Οι προϋποθέσεις επιβολής του ως άνω τέλους επιτηδεύματος καταδεικνύουν την προχειρότητα, με την οποία θεσπίζονται οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, καθώς καθίσταται πρόδηλη η θυσία των συνταγματικών επιταγών και των γενικών αρχών της φορολογίας στον βωμό της ταμιευτικής λογικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, μόνη η ιδιότητα του Δικηγόρου – ελευθέρου επαγγελματία συνεπάγεται την υποχρέωση καταβολή του τέλους αυτού, άνευ οποιασδήποτε συνεκτιμήσεως του αποκτωμένου εκ της σχετικής δραστηριότητος εισοδήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η επιβολή του τέλους να μην αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα, παρά να παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος. Σε μια εποχή, που τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Δικηγόροι Αθηνών, που στερούνται έστω και μίας παραστάσεως σε δικαστήριο ετησίως, εγγίζουν το ήμισυ του συνολικού αριθμού αυτών, η επιβολή ενός «κεφαλικού φόρου» δεν παρουσιάζεται μόνο ως νομικά προβληματική, αλλά και ως κοινωνικά άδικη. Ούτε, βεβαίως, προκύπτει από κάποιο αδιάσειστο στοιχείο ότι ο κάθε Δικηγόρος Αθηνών ευρίσκεται επαγγελματικά σε συνθήκες ευνοϊκότερες αυτών του οποιουδήποτε συναδέλφου είναι εγκατεστημένος σε πόλη με πληθυσμό μικρότερο των διακοσίων χιλιάδων (200.000) κατοίκων, ώστε να παρίσταται αρκούντως «δικαιολογημένη» η επιβάρυνση του πρώτου με αυξημένο τέλος έναντι του τελευταίου(!!!!). Το γεγονός αυτό έρχεται μετά την πρόσφατη νομοθετική κατάργηση των εδαφικών περιορισμών άσκησης της δικηγορίας, οπότε η ανισότητα όρων είναι αυταπόδεικτη.
Τα πρακτικά προβλήματα, που δημιουργήθηκαν εκ της σπουδής να επιβληθεί ο Φ.Π.Α. στις δικηγορικές υπηρεσίες, με τις στρεβλώσεις ως προς την εφαρμογή του φόρου αυτού να οφείλονται τόσο σε διοικητική αμέλεια (παράνομη ενσωμάτωση του Φ.Π.Α. στις αμοιβές των αυτεπαγγέλτως διοριζομένων Δικηγόρων, στις αμοιβές από απαλλοτριώσεις κ.λπ.), όσο και στις δεδομένες αδυναμίες της αγοράς (αδυναμία καταβολής του Φ.Π.Α. επιπλέον της αμοιβής από τους εντολείς), φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν διδακτικά για τους νομοθετούντες, ώστε να αποφύγουν ανάλογα άτοπα.
Ο Δ.Σ.Α., σεβόμενος τον ρόλο του, αντιλαμβανόμενος τον προέχοντα επιστημονικό χαρακτήρα της δικηγορίας και αφουγκραζόμενος τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων για ορθολογική και συνταγματικά συνεπή φορολογική μεταχείριση, δηλώνει έτοιμος να εξαντλήσει κάθε νόμιμη οδό, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφενός αντιβαίνουν προδήλως σε θεμελιώδεις αρχές και κανόνες και αφετέρου υποβιβάζουν τον ρόλο του Δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης.   
Καλούμε τον  Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου  κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, να μελετήσει την  ρύθμισή  του και ν’ απαντήσει στο εύλογο ερώτημα αν αυτή είναι συμβατή με τον νομικό μας πολιτισμό. Ελπίζουμε πώς θα την αποσύρει. Αλλιώς οι δικηγόροι πρέπει να θεωρούν ότι διαμορφώνεται σκηνικό ώστε να παύσουν να υπάρχουν.

ΑΠΕΧΟΥΝ 28 ΚΑΙ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΛΑΜΙΑΣ, ΚΩ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
28 ΚΑΙ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Με την από 24-06-2011 απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣ Ιωαννίνων, αποφάσισε ομόφωνα να απέχουν τα μέλη του από τα καθήκοντά τους την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου, προς ένδειξη διαμαρτυρίας προς την επικείμενη ψήφιση των μέτρων του "Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας", μέτρα με τα οποία υπονομεύεται γενικότερα το μέλλον της πατρίδας μας, οδηγούν σε οικονομική απόγνωση όλους τους συμπολίτες μας και βέβαια πλήττουν ευθέως τους δικηγόρους ως ελεύθερους επαγγελματίες. 
www.dsioan.gr

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. συμμετέχει στην απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε και Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  στις 28 και 29 Ιουνίου 2011, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση του στην επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου.
Συμμετέχει και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Κέρκυρας.
www.dsc.gr

Το ΔΣ του ΔΣΗρακλείου ανακοινώνει αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους την 28η και 29η Ιουνίου 2011, ημέρες γενικής απεργίας της ΓΣΕ και ΑΔΕΔΥ εις ένδειξη συμπαράστασης. 

το ΔΣ του ΔΣΗ.
www.dsh.gr
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας σε έκτακτη συνεδρίασή του την 27-6-2011, απεφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους την Τρίτη και Τετάρτη (28-6-2011 και 29-6-2011), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα που πλήττουν ευθέως και τον Δικηγόρο ως ελεύθερο επαγγελματία, με αποτέλεσμα να τον οδηγούν στην περιθωριοποίηση, στην απόγνωση και την οικονομική εξαθλίωση.

ΤΟ   Δ.Σ.
 www.ds-lamias.gr


Oι Δικηγόροι του Πρωτοδικείου Κω, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 28 και 29 Ιουνίου 2011.
Η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και εναντίωσης για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης  και του εφαρμοστικού νόμου, που υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας και οδηγεί τους έλληνες πολίτες με ταχύτατους ρυθμούς στην απόγνωση και την εξαθλίωση.
www.dsko.gr
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΚοζάνης, αποφάσισε την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Tρίτη 28/06/2011 και την Τετάρτη 29/06/2011 σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την επικείμενη ψήφιση των μέτρων «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας», τα οποία πλήττουν υπέρμετρα όλους τους πολίτες,  τους δε δικηγόρους ως ελεύθερους επαγγελματίες, οδηγώντας πολλούς σε οικονομική εξόντωση και βίαιη έξοδο από το δικηγορικό σώμα.
Τις ημέρες της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε δικαστική πράξη.
Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από την αρμόδια επιτροπή του Δ.Σ.Κ., μετά την προσκόμιση των απαραίτητων στοιχείων ή εγγράφων που δικαιολογούν το λόγο εξαίρεσης:
α) παραγραφών – λήξεως προθεσμιών
β) αυτόφωρων αδικημάτων
γ) αποφυλακίσεων
δ) αναστολών πλειστηριασμού και εκτελέσεως αποφάσεων.
Η κατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και η προσθήκη –αντίκρουση επιτρέπεται χωρίς άδεια (237  ΚΠολΔ).
Υπεύθυνοι για τη χορήγηση αδειών: Βασίλειος Τσιώτσιας, Ελένη Διαμαντίδου, Στράτος Καϊδης, Θεοδώρα Τσικαρδάνη.


     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Η Γ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣ. ΤΣΙΩΤΣΙΑΣ            ΕΛ. ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ
www.dsk.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, κατά την έκτακτη συνεδρίασή του στις 24-6-2011, ομόφωνα αποφάσισε:
1. Την κήρυξη 48ωρης αποχής των Δικηγόρων-μελών του από τα καθήκοντά τους την Τρίτη 28-6-2011 και την Τετάρτη 29-6-2011, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, που υπονομεύει το μέλλον και την ανεξαρτησία της χώρας με την εκποίηση οργανισμών δημόσιων κοινωνικών αγαθών και γενικά δημόσιας περιουσίας. Ηαντίδραση των Ελλήνω πολιτών, που εκφράζεται μέσα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους, αποδεικνύει την εναντίωσή τους στην συστηματική συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, στην οικονομική εξαθλίωση και στην απώλεια της κοινωνικής συνοχής. Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας θεωρεί ότι με την υπερψήφιση των ανωτέρω νόμων απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, η εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης και υποθηκεύεται το μέλλον των επερχόμενων γενεών.
2. Την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ακύρωση ορισμένων αποφάσεων και πράξεων εκτελεστικών του Μνημονίου, δεδομένου ότι το Συμβούλιο της Επικράτειας φέρεται να έχειαπορρίψει την επίμαχη αίτηση που κατατέθηκε από επιστημονικούς φορείς και ενώσεις σχετικά με την προαναφερόμενη ακύρωση και οι δικαστές να εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα αναγκαίο για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας καθώς και ότι το δικαίωμα στην περιουσία των θιγόμενων, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, περιορίζεται νομίμως καθώς διατηρούνται τάχα σε "βιώσιμα επίπεδα". Έτσι φαίνεται ότι το ΣΤΕ χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο.
                                                                               ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.
www.dschalkida.gr

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών νόμων που θίγουν καίρια και το Δικηγορικό Σώμα, απέχουν από παραστάσεις σε Δικαστήρια, Επιτροπές και Συμβόλαια την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011.
 www.dsxanthi.gr

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΑΠΕΧΟΥΝ 28 ΚΑΙ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ: ΠΑΤΡΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΧΙΟΥ, ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΙΤΣΩΝ

Πάτρα,   27 Ιουνίου 2011


Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών εκφράζει ομόφωνα την έντονη αντίθεσή του για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, που υπονομεύει το μέλλον και την ανεξαρτησία της χώρας με την εκποίηση οργανισμών δημόσιων κοινωνικών αγαθών και γενικά δημόσιας περιουσίας.
Η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, που εκφράζονται μέσα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους και τα ογκώδη συλλαλητήρια, δείχνει την εναντίωσή τους στη συστηματική συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, στην οικονομική εξαθλίωση και στην απώλεια της κοινωνικής συνοχής.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών θεωρεί ότι με την υπερψήφιση των παραπάνω νόμων απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, η εύρρυθμη λειτουργία της Διοίκησης και υποθηκεύεται το μέλλον των επερχόμενων γενεών.
Οι Δικηγόροι Πατρών, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 και την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011.
ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου  αποφάσισε σήμερα, ομόφωνα, την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Τρίτη 28.6.2011 και Τετάρτη 29.6.2011 εκφράζοντας την αντίθεσή του για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου,
Τις ημέρες της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη. Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις οι οποίες θα κρίνονται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Κ. ή από τον αναπληρωτή του:
 α) όπου απαιτείται εκ του νόμου προκατάθεση προτάσεων
β) παραγραφές – λήξη προθεσμιών
γ) αποφυλακίσεις
δ) αναστολές πλειστηριασμού και εκτέλεσης αποφάσεων
Κόρινθος, 25 Ιουνίου 2011
Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο Πρόεδρος                                         Η Γενική Γραμματέας
Παναγιώτης Αθ. Νικολόπουλος           Παναγιώτα Επιβατινού
www.ethemis.gr
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, αποφάσισε ομόφωνα οι Δικηγόροι Καλαμάτας να απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 28 & 29 Ιουνίου 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση σε βάρος του λειτουργήματος του δικηγόρου αλλά και για τα οικονομικά μέτρα που πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                (ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)



www.eleftheriaonline.gr



Ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας καταγγέλλει τα νέα άδικα και ανάλγητα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και τον εφαρμοστικό αυτού νόμο, που φέρονται προς ψήφιση στη Βουλή.
Η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους εργαζόμενους και ολόκληρη την κοινωνία. Για άλλη μια φορά καταδικάζονται σε πτώχευση οι μικρομεσαίοι και γενικά οι μη προνομιούχοι, τη στιγμή που οι αρχιτέκτονες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας είναι στο απυρόβλητο, έχοντας το θράσος να εμφανίζονται ενίοτε ως σωτήρες!
Συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού, το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας με ομόφωνη απόφαση κηρύσσει αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Τρίτη και την Τετάρτη 28 & 29 Ιουνίου 2011 και καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις αντίδρασης.

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Στεφανίδης
Ο Γραμματέας
Αλέξανδρος Σιάμκουρης

www.e-florina.gr



ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ - ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ 28 & 29 ΙΟΥΝΙΟΥ!
Παρασκευή, 24 Ιούνιος 2011 17:38
Σήμερα, σε κάθε εργαζόμενο, επαγγελματία, επιστήμονα και δικηγόρο, σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας τίθενται κρίσιμα ερωτήματα: Θα δεχθεί και πάλι να φορολογούνται άγρια οι μη έχοντες και να προστατεύονται σκανδαλωδώς οι μεγάλες εταιρείες και οι τράπεζες; Θα επιτρέψει να ιδιωτικοποιηθεί ο τόπος του, ο φυσικός του ...........
πλούτος, οι υποδομές του; Όχι μόνο γιατί χωρίς αυτά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοπρεπούς κοινωνικής οργάνωσης. Αλλά γιατί αν ξεπουληθούν, ιδιωτικοποιηθούν και καταργηθούν όλα αυτά δεν μένει τίποτα στη χώρα και το λαό της. Αυτά προβλέπει το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» για έναν ολόκληρο λαό. Ήδη σήμερα καθιστούν περιττή τη νεολαία μας καταδικάζοντάς τη στην ανεργία και τη μετανάστευση.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου, αναπόσπαστο κομμάτι της χιακής κοινωνίας, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συμμετέχει στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις στις 28 και 29 Ιουνίου με αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

skouzekaifilonos.gr

Οι Δικηγόροι της Άρτας, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 28 και 29 Ιουνίου 2011. Η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και εναντίωσης για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης  και του εφαρμοστικού νόμου, που υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας και οδηγεί τους έλληνες πολίτες με ταχύτατους ρυθμούς στην απόγνωση και την εξαθλίωση, ενώ πλήττουν ανεπανόρθωτα και τον ρόλο των δικηγόρων ως ελεύθερων επαγγελματιών και την απονομή της Δικαιοσύνης. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας συμμετέχει στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες, δηλώνοντας την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και τη νεολαία που ασφυκτιούν σε συνθήκες ανεργίας και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

www.ethemis.gr

Οι Δικηγόροι Γιαννιτσών, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, συμμετέχοντας στην γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και εκδηλώνοντας την εναντίωσή τους στη συστηματική συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, στην οικονομική εξαθλίωση και στην απώλεια της κοινωνικής συνοχής.
                                                       Γιαννιτσά 27 Ιουνίου 2011
Ο Πρόεδρος                  Ο Γεν. Γραμματέας
Αθανάσιος Ξυνίδης         Χρήστος Τανάσκος

www.dsgian.gr

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗΣ

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 74 ετών, ο καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο εκλιπών νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με αναπνευστικά προβλήματα.
Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Βιογραφικό Ι. Μανωλεδάκη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (1937).
Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» το 1955 με τιμητική διάκριση.
Αριστούχος πτυχιούχος (1960) και αριστούχος διδάκτορας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1967). Υφηγητής του Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ (1972) και ομόφωνα εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1972). Επίκουρος καθηγητής (1973) και τακτικός καθηγητής (1978) του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ. Επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης (1974-1977).Έχει διδάξει Ποινικό Δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και σε σχολές επιμόρφωσης στελεχών και λαϊκά πανεπιστήμια.
Το 2003 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2004 η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. του απένειμε ομόφωνα τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.
(από την ιστοσελίδα του Tομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών Α.Π.Θ.)

ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Όλη η Ελλάδα, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, θα απεργεί και θα διαδηλώνει την αντίθεσή της στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Κυβέρνησης και χιλιάδες εργαζόμενοι – αν όχι εκατομμύρια – θα αποκλείσουν τη Βουλή για να απαιτήσουν να μην ψηφιστεί ο νόμος που θα γυρίσει την κοινωνία μας δεκαετίες πίσω, θα ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία και θα οδηγήσει στην φτώχια και στην εξαθλίωση όλους τους εργαζόμενους.
Κι όμως, η Κυβέρνηση, η Τρόικα και το ΔΝΤ, βρήκε στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΘ έναν αναπάντεχο σύμμαχο, ο οποίος στηρίζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Σε πρόταση που υποβλήθηκε για αποχή τις δύο αυτές ημέρεστη συνεδρίαση της 23ης/6, η πλειοψηφία είπε ΟΧΙ – 14 σύμβουλοι (Βαλεργάκης, Ράπτης, Βελιτζέλου, Σεραΐδου, Ανδριόπουλος / Καλαϊτζής, Κεφάλας / Παναγοπούλου, Κουτσοχήνας / Αντωνιάδης, Κουτσός / Ροδινός / Μαυρίδης, Δανιήλ) ενώ 9 ψήφισαν ΝΑΙ (Κλεισιάρης, Τζαμαδάνης / Ραδίσης / Βάρδας / Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Λαμτζίδης / Μελανεφίδου / Νιφλής).
Όμως, όχι μόνο αρνήθηκε να ψηφίσει αποχή αλλά μετά από την πρώτη ψηφοφορία (και αφού είχε κριθεί το θέμα της αποχής) αρνήθηκε να εκδοθεί και ψήφισμα ενάντια στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, προσφέροντας ουσιαστικά στήριξη στην παραπαίουσα Κυβέρνηση με 11 ψήφους (Βαλεργάκης, Βελιτζέλου, Σεραΐδου, Ανδριόπουλος / Καλαϊτζής / Παναγοπούλου, Κουτσοχήνας / Αντωνιάδης, Κουτσός / Ροδινός / Δανιήλ) έναντι 9 (Κλεισιάρης, Τζαμαδάνης / Ραδίσης / Βάρδας / Κωστατζίκη, Αχτσίδου, Λαμτζίδης / Μελανεφίδου / Νιφλής) και 3 αποχών (Ράπτης / Κεφάλας / Μαυρίδης). Οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τη γραμμή του ΔΝΤ και της ΕΕ και παρέχουν πλήρη κάλυψη στα μέτρα της Κυβέρνησης. Αυτούς όμως τους ξέραμε. Εντύπωση προκαλεί η στάση της δήθεν ανεξάρτητης ACTUS (Μαυρίδης, Δανιήλ), η οποία στη μεγαλύτερη απεργία της μεταπολίτευσης, βάζει πλάτες στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, για να αποδείξει ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από το Βαλεργάκη, τον Αντωνιάδη και την Παναγοπούλου. Είναι μία απόφαση, η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αίσθημα και τις πεποιθήσεις των συναδέλφων, οι οποίοι, είμαστε σίγουροι καταδικάζουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα μέτρα λιτότητας, αρνούμενοι να δεχθούν τους εκβιασμούς του Παπανδρέου, του Πάγκαλου και του Βενιζέλου.
Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η Κατοχή κράτησε 4 χρόνια και η Χούντα 7. Γιατί υπήρχαν και τότε κάτι ανθρωπάκια (στην Κατοχή φορούσαν και κουκούλες), που δεν τόλμησαν να σηκώσουν ποτέ ανάστημα για να αγωνιστούν για την ελευθερία του λαού και τη δικαιοσύνη. Γιατί ήθελαν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι «οι Γερμανοί είναι φίλοι μας», όπως τώρα που οι σύμβουλοι του ΔΣΘ θέλουν να μας πείσουν ότι το μεσοπρόθεσμο είναι «για το καλό μας». Οι μέρες τους είναι μετρημένες. Θα καταρρεύσουν όλοι μαζί και τότε να δούμε «στο ελικόπτερο ποιος θα πρωτομπεί».
Καλούμε τους συναδέλφους να δώσουν μαχητικό παρών στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης για να μην ψηφισθεί το μεσοπρόθεσμο, για να διαγραφεί το χρέος, για να ανατραπεί η Κυβέρνηση και η πολιτικής της ΕΕ και του ΔΝΤ. 

enallaktiki.wordpress.com

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

48ωρη Γενική Απεργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος 28 και 29 Ιουνίου 2011

ΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πρωτοδικείο Αθηνών - Π. Σχολή Ευελπίδων κτίριο 13 γραφείο 201 T.K. 11362, Τηλ: 210-8253646, 210-8253649, 210-8826464, 210-8625016 ή 210-8625522 εσωτερικό 350, Fax: 210-8826172
http://www.odye.gr  email: info@odye.gr
ΑΘΗΝΑ, 23 Ιουνίου 2011
Αρ.Πρωτ. 67
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟΥΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΔΥΕ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΡΙΤΗ 28 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011.
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Αν οι περσινές περικοπές μισθών, συντάξεων, δώρων και όλα τα άλλα μέτρα που έλαβαν σε βάρος των εργαζομένων με αφορμή τα διάφορα μνημόνια, ήταν βάρβαρα, πώς να βρεις λέξεις να χαρακτηρίσεις τα τωρινά!!! Και το χειρότερο είναι ότι πρέπει να βρούμε χαρακτηρισμό για τα επόμενα σκληρά μέτρα που ήδη ετοιμάζονται!!! Δυστυχώς, μέσα από την πείρα μας, το έχουμε εμπεδώσει! Όλο αυτό το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων, τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται για να μας «σώσουν» τελικά δεν το «κατάφεραν». Για αυτό χρειάζονται καινούργια που θα μας «σώσουν ξανά»! ΚΑΘΕ ΠΕΡΣΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!! 
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ !!!

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η περσινή και προπέρσινη αντιλαϊκή θύελλα στόχευε στη «διάλυση» των αντιστάσεων των εργαζομένων, στόχευε στο να κάνει την εργατική δύναμη της χώρας φτηνή, στόχευε να κάνει απαγορευμένη λέξη το δικαίωμα και να μένει μόνο στην υποχρέωση. Στόχευε να διαμορφώσει μια τεράστια δεξαμενή ανέργων, που από υπερήφανοι εργαζόμενοι να γίνουν επαίτες. Ακούμε να λένε (οι εκπρόσωποι του συστήματος) ότι τα μέτρα που πάρθηκαν «απέτυχαν» διότι, λένε, τα ελλείμματα και το χρέος δεν μειώθηκαν!! Λες και ο στόχος ήταν πραγματικά αυτά τα ελλείμματα! Δυστυχώς, οι πραγματικοί στόχοι ήταν και είναι αυτοί που φανερά, και ο τελευταίος ανυποψίαστος, μπορεί να διακρίνει. Μπορεί δυστυχώς ορισμένοι να μην έχουν παραδεχτεί το μέγεθος του προβλήματος και το μέγεθος των κινδύνων που τους απειλούν. Το σύστημα όμως, επειδή ακριβώς βιώνει μια πολύ σοβαρή κρίση, δε θα διστάσει μπροστά σε τίποτε προκειμένου να βρει διέξοδο. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ! Γι’ αυτό πρέπει να αντισταθούμε!

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!
ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!

Μα έχει κόστος ο αγώνας, η απεργία, ο ξεσηκωμός! Σωστά! Να μην έχουμε όμως καμιά αμφιβολία για το πόσο μεγάλα και ίσως ανεπανόρθωτα θα είναι τα κόστη αν αφήσουμε την πολιτική της καταστροφής να έχει την πρωτοβουλία σωτηρίας των εργαζομένων, του λαού, της ανθρωπότητας. Το κόστος σε πείνα, σε εξαθλίωση, θα είναι τεράστιο. Οι δυνάμεις του συστήματος που οδήγησαν στο αδιέξοδο δεν μπορούν να είναι οι δυνάμεις που θα βγάλουν την ανθρωπότητα από αυτό. Οι δυνάμεις του συστήματος που έχουν όλη την ιστορική ευθύνη για την πρόσφατη καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και την εξαθλίωση των λαών, αν συνεχίσουν να κρατούν στα χέρια τους τις τύχες μας, τις τύχες των λαών θα μας οδηγήσουν στον όλεθρο. Πρέπει τώρα οι ελπιδοφόρες, οι ζωντανές, κοινωνικές, δυνάμεις να αφαιρέσουν την πρωτοβουλία από τους αντιδραστικούς κύκλους του συστήματος και μέσα από σκληρούς αγώνες να ανατρέψουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Και μέσα στη γενική αναστάτωση και  αποδιοργάνωση των πάντων, άλλος ένας Υπουργός Δικαιοσύνης, με τις προγραμματικές του δηλώσεις, θέτει θέμα ωραρίου, όπως πολλοί άλλοι μέχρι σήμερα. Του στέλνουμε το μήνυμα ότι:

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ  ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ !
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΔΥΕ
ΤΡΙΤΗ 28 - ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ.
ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!!!

Για το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε.
Ο Πρόεδρος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ

www.lawyersvoice.gr

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 28 ΚΑΙ 29-6-2011

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης: α. Εμμένει στη διατυπωθείσα ήδη αντίθεσή του στην... επερχόμενη απρόσωπη και εμπορευματοποιημένη άσκηση της δικηγορίας, που εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών.
β. Διαμαρτύρεται και εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στο μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα και στον εφαρμοστικό νόμο, των οποίων η ψήφιση επίκειται στο Κοινοβούλιο.γ. Θεωρεί ότι η εκποίηση δημόσιας περιουσίας (οργανισμών κοινής ωφέλειας, κοινωνικών αγαθών, γαιών κ.λ.π.) απειλεί ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, υπονομεύει την ανεξαρτησία της χώρας και υποθηκεύει το μέλλον της παρούσας και των επερχομένων γενεών.δ. Θεωρεί δίκαιη την εναντίωση και την αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, που εκφράζεται μέσα από πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και ογκώδη συλλαλητήρια, στη συστηματική και μεθοδευμένη συρρίκνωση των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, στην οικονομική εξαθλίωσή τους, στο πολιτικό προσωπικό που με τη στάση του απειλεί την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.ε. Κηρύσσει αποχή των Δικηγόρων Κατερίνης από τα καθήκοντά τους την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011.
Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ. Γραμματέας         
Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης               Ηλίας Νικολαϊδης
http://kraxtis-gr.blogspot.com/   

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ ΤΡΙΤΗ 28 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-6-2011

Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας
Λάρισα 24 Ιουνίου 2011
Δελτίο Τύπου
Oι Δικηγόροι Λάρισας, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., απέχουν από τα καθήκοντά τους στις 28 και 29 Ιουνίου 2011.
Η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και εναντίωσης για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης  και του εφαρμοστικού νόμου, που υπονομεύει το μέλλον της πατρίδας μας και οδηγεί τους έλληνες πολίτες με ταχύτατους ρυθμούς στην απόγνωση και την εξαθλίωση.
Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου
 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου σε έκτακτη συνεδρίασή του την 24/06/2011, απεφάσισε ομόφωνα την αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους την Τρίτη και Τετάρτη, (28/06/2011 και 29/06/2011), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα οικονομικά μέτρα που πλήττουν ευθέως το Δικηγόρο ως ελεύθερο επαγγελματία, με αποτέλεσμα να τον οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στην απόγνωση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν υπογραφεί ακόμη και σήμερα τα Προεδρικά Διατάγματα που έχουν σχέση με την «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος.
 Βόλος 24/06/2011

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ 27 ΚΑΙ 28-6-2011 ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ 27,28 ΚΑΙ 29-6-2011

Το Δ.Σ. του Δικηγοριού Συλλόγου Δράμας με απόφασή του κήρυξε την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Ιουνίου 2011 ως ένδειξη διαμαρτηρίας για την κατάθεση του "μεσοπρόθεσμου" οικονομικού προγράμματος στη Βουλή από την Κυβέρνηση.
Δράμα 24-6-2011
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας


Καβάλα,  24 Ιουνίου 2011
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας εκφράζει ομόφωνα την έντονη αντίθεση του για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού Νόμου, που υπονομεύει το μέλλον και τη ανεξαρτησία της χώρας με την εκποίηση οργανισμών δημοσίων κοινωνικών αγαθών και γενικά δημόσιας περιουσίας.
Η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, που εκφράζονται μέσα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους και τα ογκώδη συλλαλητήρια ,δείχνει την εναντίωσή τους στη συστηματική συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, στην οικονομική εξαθλίωση και στην απώλεια της κοινωνικής συνοχής.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας θεωρεί ότι με την υπερψήφιση του παραπάνω νόμου απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα του Ελληνικού Λαού, η εύρυθμη λειτουργία της Διοίκησης  και υποθηκεύεται το μέλλον των επερχόμενων γενεών.
Οι Δικηγόροι Καβάλας με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας, απέχουν από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα 27, Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011.

Το Δ.Σ.

ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 27-6-2011 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΗΔΗ Ο Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΗΡΥΞΕ ΑΠΟΧΗ ΓΙΑ 28-29/6/2011

Συνεδριάζουν τα Δ.Σ. των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας την Παρασκευή 24-6-2011 προκειμένου να αποφασίσουν την κήρυξη αποχής από τα καθήκοντα των δικηγόρων ενάντια στις διατάξεις του μεσοπρόθεσμου. Ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011.

Ήδη ο Δ.Σ. Πειραιά με ψήφισμα του Δ.Σ. του αποφάσισε την αποχή των μελών του την Τρίτη και Τετάρτη 28-29/6-2011.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εκφράζει ομόφωνα την έντονη αντίθεσή του για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, που υπονομεύει το μέλλον και την ανεξαρτησία της χώρας με την εκποίηση οργανισμών δημόσιων κοινωνικών αγαθών και γενικά δημόσιας περιουσίας.
Η αντίδραση των Ελλήνων πολιτών που εκφράζονται μέσα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους και τα ογκώδη συλλαλητήρια δείχνουν την εναντίωσή τους στη συστηματική συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, στην οικονομική εξαθλίωση και στην απώλεια της κοινωνικής συνοχής.
Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά θεωρεί ότι με την υπερψήφιση του παραπάνω νόμου απειλούνται τα ζωτικά συμφέροντα του ελληνικού λαού, η εύρρυθμη λειτουργία της Διοίκησης και υποθηκεύεται το μέλλον των επερχόμενων γενεών.
Οι Δικηγόροι Πειραιά, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011 και την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2011.
 

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣΦΥΓΗ Δ.Σ.Α. ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ο ΔΣΑ, όπως είναι γνωστό, ηγήθηκε επιστημονικά μιας νομικής προσπάθειας υπεράσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών που θίγονται, επιδιώκοντας την αποτελεσματική παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας για την προστασία αυτών, υπό το φως του Συντάγματος και των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Συμβάσεων.

Στις 29.7.2010 ο ΔΣΑ κατέθεσε από κοινού με άλλους επιστημονικούς φορείς, ενώσεις και πολίτες αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση ορισμένων αποφάσεων και πράξεων εκτελεστικών του Μνημονίου. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 23.11.2010 ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΣτΕ φέρεται να έχει απορρίψει την επίμαχη αίτηση και τους δικαστές να «εκτιμούν», μεταξύ άλλων, ότι το Μνημόνιο ήταν τάχα αναγκαίο για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας καθώς και ότι το δικαίωμα στην περιουσία των θιγόμενων, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις τους, περιορίζεται νομίμως καθώς διατηρούνται τάχα σε «βιώσιμα επίπεδα». Έτσι φαίνεται, ότι το ΣτΕ χωρίς συνταγματική μεταβολή, μετέστη σε συνταγματικό δικαστήριο.

Με την επιφύλαξη της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ - ελπίζουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λόγω της σοβαρότητας και του επείγοντος του θέματος - ο Δ.Σ.Α έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιδιώκοντας για μια ακόμη φορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, όπως πράττει ιστορικά μέχρι σήμερα.

Ο ΔΣΑ τέλος εκφράζει:

1.τη ΛΥΠΗ του για την απαράδεκτη διαρροή της απόφασης της διάσκεψης της μείζονος Ολομέλειας την ίδια ακριβώς ώρα που η κυβέρνηση του Μνημονίου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή,
2. τη ΛΥΠΗ του για την ποιότητα που έχει λάβει η δημοκρατία στη χώρα, μετά τα παραπάνω φαινόμενα και
3.την ΕΛΠΙΔΑ του ότι το περιεχόμενο της απόφασης δεν έχει αποδοθεί σωστά από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΥΔΕ

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ απέστειλε στους προέδρους των επαρχιακών δικηγορικών συλλόγων την παρακάτω επιστολή προκειμένου να υπάρξει άμεση και ενιαία αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος του ΤΥΔΕ.

Αγαπητοί συνάδελφοι.
Γνωρίζετε όλοι τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από την υπολειτουργία, από την μη λειτουργία, ορθότερα, του ΤΥΔΕ. Επί της ουσίας είμαστε ανασφάλιστοι. Οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων είναι καθημερινές και εμείς βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση καθόσον δεν έχουμε πληροφόρηση και δεν μπορούμε να τους ενημερώσουμε υπεύθυνα. Κατά την τελευταία Γ.Σ. του ΛΕΔΕ το ζήτημα του ΤΥΔΕ δυστυχώς δεν συζητήθηκε παρά την σοβαρότητά του. Είμαι της άποψης ότι επ’ ευκαιρία της Ολομέλειας που θα συγκληθεί, όπως ελέχθη,   εντός του Ιουνίου για τα θέματα της «απελευθέρωσης», θα μπορούσε να γίνει και μία συνεδρίαση των Προέδρων των επαρχιακών Συλλόγων, στο χώρο του ΛΕΔΕ ίσως,  έχοντας καλέσει κάθε αρμόδιο αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης ΛΕΑΔ Ελλάδος, ώστε να υπάρξει υπεύθυνη και σε βάθος ενημέρωση  για την κατάσταση και τις προοπτικές του ΤΥΔΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ  Γ.  ΒΡΑΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
www.dsc.gr

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη δράση των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς λόγω και της οικονομικής κρίσης αυξάνονται οι πιέσεις και εμπλουτίζονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, προκειμένου να αναγκάσουν τους μικροφειλέτες του "πλαστικού χρήματος" (κάρτες αγορών), δανείων κ.λπ. που καθυστερούν τις δόσεις τους να πληρώσουν και οι εταιρείες να λάβουν την προμήθειά τους.
Ήδη σε δύο περιπτώσεις έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, ενώ αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα όπου οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών εμφανίζονται ως συνεργάτες δικηγορικών γραφείων, προκειμένου να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις, ενώ πολλές φορές απειλούν τους πολίτες.
Νοικιάζουν τα... ονόματα
Ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες στην ουσία "ενοικιάζουν" το ονοματεπώνυμο νέων, κατά κανόνα, δικηγόρων και εν συνεχεία οι υπάλληλοί τους τηλεφωνούν σε μικροφειλέτες ως συνεργάτες των δικηγορικών αυτών γραφείων, επικαλούμενοι το όνομα του δικηγόρου.
Μάλιστα, εάν ο μικροφειλέτης απουσιάζει, οι υπάλληλοι της εισπρακτικής εταιρείας αφήνουν μήνυμα λέγοντας ότι πρέπει επειγόντως να επικοινωνήσει ο κάτοχος πιστωτικής κάρτας, κ.λπ. με το δικηγορικό γραφείο.
Σε περίπτωση που ζητηθεί από τον μικροφειλέτη ο αριθμός μητρώου που έχει ο δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προκειμένου να επαληθεύσει εάν πρόκειται για δικηγόρο "μαϊμού" ή όχι, κανείς από τις εισπρακτικές εταιρείες δεν το δίνει (ούτε κάποιο άλλο στοιχείο του δικηγόρου), παρά απαντούν ότι θα επικοινωνήσει ο δικηγόρος με τον μικροφειλέτη.
Όταν ο μικροφειλέτης ζητάει από τον υπάλληλο της εισπρακτικής εταιρείας να μιλήσει με τον δικηγόρο που επικαλούνται, η απάντηση είναι ότι δεν είναι στο γραφείο του και θα καλέσει ο δικηγόρος τον πελάτη. Πάντως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, ορισμένες εισπρακτικές εταιρείες συνεργάζονται μεν με δικηγόρους, αλλά εν αγνοία τους χρησιμοποιούν το όνομά τους.
Παράλληλα, οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών καλούν τηλεφωνικά αλλά και σε κινητά τηλέφωνα τους μικροφειλέτες πολύ πριν την ημερομηνία λήξη της δόσης, ενδιαμέσως και λίγο πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία, ακόμη και σε ακατάλληλες ώρες (ώρες κοινής ησυχίας κ.λπ.) ή σε επαγγελματικούς χώρους που ο μικροφειλέτης δεν μπορεί να μιλήσει.
Δεν το κλείνουν αν δεν πάρουν αυτό που θέλουν
Είναι μόνιμο φαινόμενο πλέον οι υπάλληλοι των εισπρακτικών εταιρειών να μην κλείνουν το τηλέφωνο εάν δεν εκμαιεύσουν από τον οφειλέτη την ημερομηνία καταθέσεις (καθυστερούμενης ή μη) της δόσεις στην Τράπεζα. Η δε συμπεριφορά των υπαλλήλων αυτών, πλέον του ότι είναι πιεστική και απειλητική, στερείται των κανόνων ευγενείας και καλής αγωγής, όπως λένε οι ίδιοι οι μικροφειλέτες.
Η πρώτη ενέργεια κατά των εισπρακτικών αυτών εταιρειών που κινούνται εκτός νομικού πλαισίου, ξεκίνησε το 2008 από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με πρωτοβουλία του τότε προέδρου Δημήτρη Παξινού.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες κινούμενες στα όρια της νομιμότητας, αποτελούν πρόβλημα για μεγάλο αριθμό τραπεζικών οφειλετών, από τους οποίους αξιώνουν, ενίοτε επιτακτικά και μη νόμιμα, την καταβολή οφειλών τους προς Τραπεζικά Ιδρύματα.
Ήδη έχουν υποβληθεί δύο εγκλήσεις κατά εκπροσώπων δύο συγκεκριμένων εισπρακτικών εταιρειών, κατά των οποίων προέκυπταν ενδείξεις τέλεσης εγκληματικών ενεργειών.
news247.gr

Ο Δ. Παξινός για την απόφαση του ΣτΕ

Ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, μετά την γνωστοποίηση της κρίσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι το Μνημόνιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις Διεθνείς Συμβάσεις δήλωσε ότι «είναι μια απόφαση με πολιτικά χαρακτηριστικά», και προσέθεσε ότι σύμβουλος Επικρατείας του είχε αναφέρει ότι «για αλλού ξεκινήσαμε και άλλου καταλήξαμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΣΑ είχε πρωτοστατήσει για την κατάθεση των προσφυγών στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατά του Μνημονίου.
www.zougla.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΣΤΟΝ "ΑΕΡΑ" Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ (Ν. 3900/2010) ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 20 του Συντάγματος) και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η διάταξη του νόμου 3900/2010 που θεσπίστηκε, προκειμένου να «φρενάρει» τη χορήγηση των αναστολών που δίνουν τα Διοικητικά Δικαστήρια στις φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις και να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Η δικαστική απόφαση ξεκαθαρίζει ότι δημοσιονομικοί λόγοι και οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου δεν μπορούν να δικαιολογήσουν διατάξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα και θίγουν στον πυρήνα τους τα ατομικά δικαιώματα.

Έτσι, εξανεμίζονται οι προσδοκίες του Δημοσίου για γρήγορες εισπράξεις σε φορολογικές και τελωνειακές διαφορές.

Ο επίμαχος νόμος με το άρθρο 38 προσέθεσε στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας νέο άρθρο, το 209Α, που αναφέρει τα εξής:

«Ειδικώς στις φορολογικές και τελωνειακές εν γένει διαφορές, στις οποίες η προθεσμία ή η άσκηση του ένδικου μέσου δεν συνεπάγεται κατά νόμο την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης, μπορεί ύστερα από αίτηση εκείνου που άσκησε το ένδικο μέσο, να ανασταλεί με συνοπτικά αιτιολογημένη απόφαση του δικαστηρίου, εν όλω ή εν μέρει η εκτέλεση της απόφασης αυτής, μόνο αν το ένδικο μέσο κρίνεται ως προδήλως βάσιμο».

Οι διοικητικοί δικαστές (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών σε συμβούλιο) έκριναν ότι «η διάταξη του άρθρου 209Α του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, που προβλέπει, προκειμένου περί φορολογικών και τελωνειακών διαφορών, ως λόγο αναστολής μόνο την πρόδηλη βασιμότητα του ένδικου μέσου και όχι και την ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη που τυχόν απειλείται από την άμεση εκτέλεση της δικαστικής απόφασης, κατά της οποίας έχει ασκηθεί ένδικο μέσο, το οποίο δεν εκτιμάται ως προδήλως απαράδεκτο ή αβάσιμο, είναι αντισυνταγματική και, ως εκ τούτου, ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα, διότι θίγει στον πυρήνα του το ως άνω δικαίωμα που κατοχυρώνουν τα προαναφερόμενα άρθρα του Συντάγματος (άρθρο 20 παράγραφος 1) και της ΕΣΔΑ (άρθρα 6 και 13)».

Επομένως, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, «και επί των διαφορών αυτών (φορολογικών και τελωνειακών), ως προς τις οποίες, άλλωστε, δεν προκύπτει και κάποιος αντικειμενικός λόγος που να δικαιολογεί τη διαφορετική δικονομική ρύθμισή τους, πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι γενικές διατάξεις του άρθρου 208 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση, με την προβλεπόμενη στάθμιση των αντιτιθέμενων συμφερόντων, ικανοποιούν και την αρχή της αναλογικότητας».

Στο άρθρο 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος καθιερώνεται το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας, ενώ η ΕΣΔΑ προβλέπει ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να δικασθεί δίκαια από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο (άρθρο 6 παρ.1) με πραγματική (αποτελεσματική) προσφυγή (άρθρο 13).
www.zougla.gr

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τον Σεπτέμβριο τελικά -και όχι καλοκαιριάτικα- θα κληθούν 1,5 εκατομμύριο επιτηδευματίες να καταθέσουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών τους.
Θα πρέπει να καταγράψουν και να στείλουν στην εφορία, κατάλογο με όλα τα τιμολόγια που πήραν και εξέδωσαν, τα ΑΦΜ των πελατών και προμηθευτών τους, την αξία κάθε συναλλαγής (από 300 ευρώ και άνω) και όλων μαζί αθροιστικά ανά ΑΦΜ κλπ.

Μπροστά στην απίστευτη αυτή ταλαιπωρία, να μετράνε ένα-ένα όλα τα τιμολόγια ξανά, χιλιάδες επαγγελματίες κάθε χρόνο παραλείπουν να κάνουν τις δηλώσεις, με αποτέλεσμα να απειλούνται με πρόστιμα έως 1750 ευρώ.

Με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων , για τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το ημερολογιακό έτος 2010, ως ακολούθως:

•   Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2011 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 1, 2, 3.

•   Μέχρι την 23η Σεπτεμβρίου 2011 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 4, 5, 6.
•   Μέχρι την 27η Σεπτεμβρίου 2011 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 7, 8, 9.
•   Μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2011 για τους υπόχρεους που ο ΑΦΜ τους λήγει στο 0.

Η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική.


Σε περίπτωση γενικής ή τοπικής αργίας ή τοπικά μη εργάσιμης ημέρας, οι παραπάνω προθεσμίες μετακυλίονται ανάλογα.
Πηγή: www.protothema.gr, 09-06-2011

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΟΥ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΣΕ ΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ

Α)  πλέον σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 3226 / 2004 "Παροχή Νομικής Βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος", δεν προβλέπεται έκδοση γραμματίου προείσπραξης, αλλά η σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται από το Δικηγόρου κατά την είσπραξη. Η δε παρακράτηση του προβλεπόμενου από την παράγραφο 7 του άρθρου 96 του Κώδικα περί Δικηγόρων ( Ν.Δ. 3026/1954 ) ποσοστού  γίνεται κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης και το παρακρατούμενο ποσό αποδίδεται στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο .-

 

Β) Ομοίως ισχύει και όταν πρόκειται για αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου υπεράσπισης κατ' άρθρο 340 παρ. 1 του Κ.Π.Δ., δηλαδή ούτε σ΄αυτήν την περίπτωση εκδίδεται γραμμάτιο  προείσπραξης αμοιβής Δικηγορικού Συλλόγου. 

 

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  προς αποφυγή επιστροφής των δικαιολογητικών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου ή από την Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα πρέπει :

 

-Στις αποφάσεις (ποινικές) να αναφέρεται ρητά το αυτεπάγγελτο καθώς και το ονοματεπώνυμο του δικηγόρου, όταν ο διορισμός γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 340 παρ. 1 Κ.Π.Δ.

 

-Ο δικαιούχος να μην κόβει γραμμάτιο προείσπραξης ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών σύμφωνα με τον Νόμο 3226, αρθ.15, παρ. 1 & 2.

 

-Παρακρατήσεις γίνονται μόνο από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με τον Ν.3226, ά.15, παρ. 1.

 -Στις περιπτώσεις παράστασης ενώπιον του Μ.Ο.Δ. & Μ.Ο.Ε. και κατά την αναιρετική διαδικασία ενώπιον του Αρείου Πάγου η αμοιβή, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση αριθ. 64762/04 (Φ.Ε.Κ. 888/15-06-04), μειώνεται κατά 20%. (Ν.3226, ά. 14, παρ. 1).

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΙΤΑΝΑΚΟΠΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.Α.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΡΙΤΑΝΑΚΟΠΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διά του Προέδρου του Γιάννη Αδαμόπουλου και οι Δικηγόροι Αθηνών Αντώνιος Αργυρός και Ευστάθιος Μπακάλης κατέθεσαν στις 14-6-2011 την υπ' αριθμ. 5442/13-6-2011 Τριτανακοπή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτούμενοι την ακύρωση και εξαφάνιση της υπ' αριθμ. 909/2011 απόφασης του Β' τμήματος του ΣτΕ, η οποία έκανε εν μέρει δεκτή την από 5-7-2010 Αίτηση Ακύρωσης του Δικηγόρου Αθηνών κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου κατά της υπ' αριθμ. ΠΟΛ 1100/24-6-2010 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με την επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών. Διά της τριτανακοπτόμενης απόφασης το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό πως η προσβαλλόμενη πράξη πρέπει να ακυρωθεί κατά το μέρος που θεσπίζει απαλλαγή των αμειβόμενων με πάγια αντιμισθία δικηγόρων από την επιβολή Φ.Π.Α. για τις σχετικές αμοιβές τους, ενώ περαιτέρω κρίθηκε ότι το υπόλοιπο τμήμα της ως άνω πράξης - κατά το μέρος που αναφέρεται στην υπαγωγή των δικηγορικών υπηρεσιών σε καθεστώς Φ.Π.Α. με συντελεστή 23% - στερείται εκτελεστότητας και, ως εκ τούτου, είναι απρόσβλητο.
Μέσω της άσκησης του προαναφερθέντος ενδίκου μέσου ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οι λοιποί αιτούντες επιδιώκουν, ως έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον, την εξαφάνιση της προσβαλλόμενης απόφασης και την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης σπουδαιότητάς της καθώς πρόκειται για ζήτημα γενικότερης σημασίας που αφορά την ολότητα της δικηγορικής κοινότητας σε βάρος της οποίας επέρχονται μεγάλα οικονομικά βάρη.
Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας εκκινεί από τη διαπίστωση πως η επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών υποβιβάζει στην πραγματικότητα τις τελευταίες στην κατηγορία της κοινής οικονομικής δραστηριότητας που αποβλέπει στην επίτευξη κέρδους. Όμως, η φύση της δικηγορίας ως δημόσιου λειτουργήματος και η ιδιότητα του Δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και η αναγκαιότητα προάσπισης του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στα Δικαστήρια - δικαιώματος που δεν μπορεί να ασκηθεί κατά τρόπο πλήρη και αποτελεσματικό παρά μόνο διά της παράστασής τους με Δικηγόρο - είναι πλήρως ασύμβατες με την επιβολή Φ.Π.Α. και για το λόγο αυτό η προσβαλλόμενη πράξη καθίσταται ακυρωτέα.
Εναπόκειται πλέον στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να αποφασίσει επί του εν λόγω ζητήματος με γνώμονα τις συνταγματικές και νομολογιακές παραδοχές αλλά και τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, αποκαθιστώντας το ρόλο του Δικηγόρου ως άμισθου δημόσιου λειτουργού και συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης και αποτρέποντας την εμπορευματοποίηση του λειτουργήματός μας.
Από το Γραφείο Τύπου του ΔΣΑ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΝ 15-6-2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αποφάσισε ομόφωνα οι Δικηγόροι Πειραιά να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011, παράλληλα με την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και πλήττουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

      Την ημέρα της αποχής δεν θα χορηγηθούν άδειες για παράσταση δικηγόρου σε οποιαδήποτε διαδικαστική πράξη περιλαμβανομένης και της παραστάσεως για αναβολή.
     Από τον γενικό αυτόν κανόνα εξαιρούνται αποκλειστικά και περιοριστικά οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες θα κρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δ.Σ.Π.:
α) όπου απαιτείται εκ του νόμου προκατάθεση προτάσεων
β) παραγραφές - λήξη προθεσμιών
γ) αποφυλακίσεις
δ) αναστολές πλειστηριασμού και εκτέλεσης αποφάσεων
www.lawnet.gr

Τέλος η προσωποκράτηση για χρέη μεταξύ ιδιωτών - αλλαγές στην Πολιτικη Δικονομία

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Σημαντικές τροποποιήσεις στην Πολιτική Δικονομία προωθεί η κυβέρνηση, καταργώντας την προσωποκράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις και θεσπίζοντας ρυθμίσεις που θα επιταχύνουν την απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης με ταχύτερη επίλυση διαφορών περιουσιακών, οικογενειακών, αποζημιώσεων κ.λπ.

Χθες κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, όπου περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που εξασφαλίζουν την κατάσχεση και άυλων τίτλων των οφειλετών, που προστατεύουν αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους, αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών κυρίως με ορθολογικές διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, περιορίζοντας σημαντικά την αθέμιτη δράση διαφόρων («κοράκια», κ.λπ.). Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται η ρύθμιση που θα βοηθήσει να «τρέξουν» οι φοροδίκες και να εισπράξει γρήγορα το Δημόσιο, αφού καταργούνται τα υπέρογκα παράβολα στις εκκρεμείς (μέχρι την έναρξη του έτους) φορολογικές - τελωνειακές υποθέσεις. Ωστόσο η πρόσβαση στην πολιτική δικαιοσύνη γίνεται ακριβότερη με τη θέσπιση ειδικού τέλους και στις αναγνωριστικές αγωγές, με στόχο -μέσω της καταβολής ενσήμου από τους προσφεύγοντες πολίτες- να αυξηθούν δημόσια έσοδα του κράτους, ασφαλιστικών ταμείων που αντιδικούν μαζί τους κ.λπ.
Θεσμός
Σχετικά με την προσωποκράτηση, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου διαπιστώνει ότι πρόκειται για έναν απαρχαιωμένο θεσμό, που πρέπει να καταργηθεί ως μέσο εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις - χρέη μεταξύ ιδιωτών, αφού αμφισβητήθηκε έντονα η συνταγματικότητά τους, όπως έγινε και με την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο που καταργήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Παραμένει, ωστόσο, η προσωποκράτηση μόνο στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο οφειλέτης καταδικάζεται να εκτελέσει κάποια πράξη που δεν μπορεί να γίνει από τρίτον ή να παραλείψει ή να ανεχθεί κάποια πράξη, ενώ δεν θίγεται το μέτρο για απαιτήσεις από αδικοπραξίες.
Το νομοσχέδιο ενισχύει την εξωδικαστική επίλυση διαφορών διευρύνοντάς την σε κάθε φάση εκκρεμοδικίας, ώστε να μπορούν «να τα βρουν» οποτεδήποτε οι αντίδικες πλευρές. Λίγο ακριβότερες θα γίνουν οι μετεγγραφές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές, αφού προτείνεται μικρή αύξηση των αναλογικών δικαιωμάτων που εισπράττουν οι άμισθοι υποθηκοφύλακες.
Δικαιώματα
Ετσι τα αναλογικά δικαιώματα που εισπράττονται σήμερα για μετεγγραφή δωρεάς εν ζωή, θα εισπράττονται και σε μετεγγραφή αποδοχής κληρονομιάς ή κληρονομητηρίου. Το Δημόσιο θα αυξήσει άμεσα τα έσοδα σε 3‰ στα έμμισθα επί της αξίας των κληρονομητέων ακινήτων και οι άμισθοι υποθηκοφύλακες σε 3‰. Στους πλειστηριασμούς οι προφορικές προσφορές θα γίνονται αμέσως στον αρμόδιο υπάλληλο και όχι μισή ώρα αργότερα, διάστημα που επέτρεπε συνεννοήσεις και συναλλαγές.
Μόλις αποκτηθεί η κατάλληλη υποδομή, οι σχετικές διαδικασίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, με τις κατασχετήριες εκθέσεις, για μεγαλύτερη διαφάνεια.
Πρακτικές λύσεις προβλέπονται για τη δυνατότητα των δανειστών να κατάσχουν όχι μόνο τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και άυλους τίτλους των οφειλετών. Το κατασχετήριο κατατίθεται στην έδρα της τράπεζας, όπου είναι ευκολότερο μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης να εντοπιστούν τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ.
www.imerisia.gr

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΝ 15-6-2011

Το ΔΣ του ΔΣΘ κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη 9 Ιουνίου αποφάσισε, μετά από πρόταση της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, την αποχή των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης από τα καθήκοντά τους την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, ημέρα της μεγάλης πανεργατικής απεργίας, για να δείξουμε την αντίθεσή μας 1) στα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που ιδιωτικοποιούν τεράστια κομμάτια του δημόσιας περιουσίας, διαλύουν και ξεριζώνουν δικαιώματα εργαζομένων και οδηγούν στη φτώχια και στην εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και 2) στα μέτρα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος, την επιβολή ΦΠΑ και τα φορολογικά τεκμήρια που ετοιμάζονται για τους δικηγόρους. Η απόφαση υπερψηφίστηκε από 15 συμβούλους (Τζαμαδάνης, Κλεισιάρης / Ράπτης, Ανδριόπουλος / Λαμτζίδης, Αχτσίδου, Κωστατζίκη / Κουτσός / Βάρδας / Ραδίσης / Κοτζαμανίδης / Νιφλής / Μαυρίδης / Μελανεφίδου / Καλαϊτζής) και καταψηφίστηκε από 4 (Βαλεργάκης, Βελιτζέλου / Παναγοπούλου, Κουτσοχήνας), οι οποίοι ακόμα και τώρα, μετά από τον ξεσηκωμό όλου του λαού, συνεχίζουν και δίνουν χέρι βοηθείας στην Κυβέρνηση και επικροτούν στην ουσία τα μέτρα που λαμβάνει.
http://enallaktiki.wordpress.com/

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Πανελλαδικές τρίωρες στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων

Oι δικαστικοί υπάλληλοι κατέρχονται σε πανελλαδικές τρίωρες στάσεις εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για το νέο μισθολόγιο.

Έτσι, οι δικαστικοί υπάλληλοι από τη Δευτέρα 6 Ιουνίου έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου θα κατεβαίνουν από τις έδρες από 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, στις 3.00 το απόγευμα, έπειτα από απόφαση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Μάλιστα, την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου, η Ομοσπονδία αποφάσισε και την πραγματοποίηση παναττικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων). Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1.00 το μεσημέρι με τη συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας και του Πειραιά.
www.inews.gr