ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη κ. Αναστάσιου Βολιώτη Προέδρου Δ.Σ. Βόλου

Ταχυδρόμος

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011.

«Συνέντευξη κ. Αναστάσιου Βολιώτη  για τη  κ. Βάσω Σαμακοβλή»

  • Γιατί σας φοβίζει η απελευθέρωση του επαγγέλματος, εφόσον υποστηρίζετε ότι είναι ήδη απελευθερωμένο το επάγγελμα;

1. Μας φοβίζει η άγνοια του οικονομικού επιτελείου και των αρμοδίων της Κυβέρνησης για το ότι οι δικηγόροι είναι άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί  σύμφωνα με το ν.δ.3026/1954   και ότι   πρέπει να εξασφαλισθούν γι΄ αυτούς οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς άσκησης του λειτουργήματος ,στο οποίο λειτούργημα έχει αναθέσει η πολιτεία συγκεκριμένη  κοινωνική αποστολή ,που δεν είναι άλλη από την προστασία  των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Απελευθέρωση που  ταυτίζεται με την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών και των γεωγραφικών περιορισμών σημαίνει ευτελισμό του λειτουργήματός μας. Με την κατάργηση μάλιστα των ελαχίστων αμοιβών υποθάλπεται η φοροδιαφυγή ,πράγμα που η Κυβέρνηση –και καλώς κάνει – έχει βάλλει ως στόχο να περιορίσει.

  • Κατά το …Πολωνός υδραυλικός υπάρχει περίπτωση με την απελευθέρωση να δούμε Γάλλους δικηγόρους στο Βόλο;

2.Αυτό είναι υπερβολικό και ανήκει  στη σφαίρα της ουτοπίας . Δεν μας απασχολεί αυτό το πρόβλημα. Αν μπορεί να έλθει κάποιος δικηγόρος από τη Γαλλία  καλώς να έλθει .Τότε θα εκτιμήσουμε και τα «νομικά» του. Ο πολίτης όμως δεν θα έχει κανένα  απολύτως οικονομικό κέρδος από το να έχει δικηγόρο αλλοδαπό ,ο οποίος μάλιστα θα αγνοεί παντελώς το ελληνικό δίκαιο και δύσκολα θα φέρει εις πέρας μια έστω απλή δικαστική υπόθεση. Δεν μπορεί εν κατακλείδι να συγκρίνουμε όμως ανόμοια πράγματα .

  • Πόσο πιθανό είναι να δεχθείτε επαγγελματική πίεση από συναδέλφους σας  από την Αθήνα, οι οποίοι μέσα από οργανωμένες νομικές εταιρίες θέσουν τους δικηγόρους της περιφέρειας εκτός ανταγωνισμού;

3. Δυστυχώς  οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα είναι βέβαιο ότι ζητούν φθηνή δικηγορική εργασία αδιαφορώντας για τον χαρακτήρα και το σκοπό του λειτουργήματός μας και τις προϋποθέσεις της αξιοπρεπούς δικηγορίας. Βεβαίως και  θέλουν τα οικονομικά  συμφέροντα να  περιορίσουν την άσκηση ατομικής δικηγορίας σ΄όλη την Ελλάδα. Δεν θα μας «πιέσουν» λοιπόν  οι συνάδελφοι  της Αθήνας αλλά οι  εταιρείες που θέλει το προς ψήφιση νομοσχέδιο να καθιερώσει αφανίζοντας την ατομική μαχόμενη δικηγορία και οδηγώντας  συνάμα τους συναδέλφους μου άλλους στην περιθωριοποίηση και άλλους στην υπαλληλοποίηση.

 

  • Αισθάνεστε ότι ο Δικηγορικό Σύλλογος Αθήνας, προασπίζοντας με συντεχνιακή λογική τα συμφέροντα  των μελών του, σας «πούλησε» κρατώντας θετική στάση στο θέμα της απελευθέρωσης;

4.Αισθάνομαι ότι η Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δεν συμβουλεύτηκε τα θεσμικά όργανα . Γι΄ αυτό θα μου  επιτρέψετε μια  διαστολή. Άλλο Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών  και άλλο Δικηγορικός κόσμος. Στη Αθήνα δεν έχει εκφρασθεί ο δικηγορικός κόσμος γιατί δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Ποια είναι η ευκαιρία? Η σύγκλιση Γενικής Συνελεύσεως. Τη στιγμή που δεν συγκλήθηκε ούτε μία Γενική Συνέλευση για το επί μήνες συζητούμενο ζήτημα της «απελευθέρωσης» δεν νομίζω ότι έχουμε ακριβή θέση των απόψεων των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου  Αθηνών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών φοβάμαι ότι δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της συνδικαλιστικής του ιστορίας και παραδόσεως.

  • Για τρίτη εβδομάδα είναι σε εξέλιξη η αποχή από τα καθήκοντα σας. Συνεκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα και τη στάση της κυβέρνησης , υπάρχει το ενδεχόμενο  η κινητοποίηση να λάβει τη μορφή διαρκείας;

5.Η αποχή των δικηγόρων είναι το έσχατο μέσο άμυνας. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εκ μέρους της Κυβέρνησης μία προοδευτική θέση. Η πολιτεία με τη στάση της ταλαιπωρεί την κοινωνία. Δεν επιθυμεί έντιμο διάλογο και προσπαθεί να καθησυχάσει τους πάντες και να καυχιέται ότι κάνει «διαβούλευση» . Τελικά πράττει αυτό που θέλει ταλαιπωρώντας  τους πολίτες αδιαφορώντας για την νόθευση του θεσμικού μας ρόλου. Κυρίως όμως θα μου επιτρέψετε την φράση  ότι «παίζει» με τους θεσμούς. Η πολιτεία είναι υπεύθυνη να βρεί την λύση. Γι΄ αυτό ρωτήστε την αν θέλει να βρεί τη λύση. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σ΄ένα καλόπιστο διάλογο διαρκείας και σοβαρότητας και αυτόν περιμένουμε .Αρκεί να γίνει προ της ψήφισης του νομοσχεδίου. Είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας , να αντιμετωπίσουμε τη μεθοδευμένη υποβάθμιση του λειτουργήματός μας και τέλος να αποφύγουμε τον διασυρμό των μελών μας και την κατάργηση της αυτοτέλειας του Συλλόγου μας. Για την μορφή του αγώνα η μόνη αρμόδια να απαντήσει είναι η Γενική μας Συνέλευση. Διαβλέπω όμως διαρκή και συνεχή αγώνα .

  • Πόσο επιτείνεται το πρόβλημα της απονομής Δικαιοσύνης από την κινητοποίηση του κλάδου σας;

6.Σαφώς με ευθύνη της πολιτείας προστίθενται προβλήματα στην ήδη πολύπαθη  Δικαιοσύνη μια και δεν είναι  δυνατόν να λειτουργήσει η δικαιοσύνη χωρίς δικηγόρους.

www.dsvol.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου