ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΟΣΦΥΓΗ 10 ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ ΜΗΝΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Δέκα δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η αύξηση κατά 1.000% του παραβόλου της μήνυσης και κατά 500% του τέλους της πολιτικής αγωγής.

Την προσφυγή υπογράφουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Ιωαννίνων, Άρτας, Σύρου, Κω, Χίου, Αιγίου, Λαμίας, Φλώρινας, Κατερίνης και Αλεξανδρούπολης.

Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης, με την οποία αναπροσαρμόστηκαν το παράβολο της μήνυσης από 10 σε 100 ευρώ και το τέλος πολιτικής αγωγής από 10 σε 50 ευρώ, είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα

Όπως αναφέρουν, το παράβολο της μήνυσης αποτελεί φόρο, ενώ καθιστά πλέον δύσκολη τη δίωξη του εγκλήματος σε μια ευνομούμενη και δικαιοκρατούμενη δημοκρατία και μάλιστα σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Σύμφωνα με τους συλλόγους, δεν νοείται ο πολίτης, και ιδίως το θύμα εγκληματικής πράξης, να πληρώνει στο κράτος συγκεκριμένο ποσό -και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλό με βάση την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία -, προκειμένου αυτή να ασκήσει δική της υποχρέωση, που δεν είναι άλλη από τη δίωξη του εγκλήματος και την απονομή δικαίου.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι, επικαλούμενοι σειρά συνταγματικών άρθρων, υπογραμμίζουν ακόμη στην προσφυγή τους ότι οι αυξήσεις στα παράβολα και το τέλος πολιτικής αγωγής δεν συνδέεται με τη φοροδοτική ικανότητα κάθε Έλληνα πολίτη ή με την απόκτηση εισοδήματος, αλλά επιβάλλονται αδιακρίτως «επί του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο σε ποινικής φύσεως υποθέσεις», γεγονός που αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός της Αθήνας και του Πειραιά, διαμαρτυρόμενοι για την περιεχόμενο του νομοσχεδίου -που έχει ψηφιστεί- για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων.

Τη σχετική απόφαση έλαβε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Επίσης, αποφασίστηκε την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να λάβουν μέρος στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μ. Λαμτζίδης, εξουσιοδοτήθηκε από τα μέλη της να ζητήσει άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών γραπτές διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείριση των αμοιβών των δικηγόρων μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ζητούν λύση για τους μετανάστες

Η Ολομέλεια παρενέβη και στο θέμα των μεταναστών, ζητώντας ουσιαστικές λύσεις για τους 300 μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της επισκέφθηκε τους μετανάστες που παραμένουν στο μέγαρο Υπατία και βρίσκονται σε απεργία πείνας.

«Οι Έλληνες δικηγόροι δεν βλέπουν Έλληνες ή ξένους, Ευρωπαίους ή Αφρικανούς, αλλά πάνω απ' όλα ανθρώπινες υπάρξεις που υποφέρουν, ανθρώπους με δικαιώματα αυτά που κατοχυρώνουν οι Διεθνείς Συμβάσεις και τα κείμενα του ΟΗΕ» δήλωσε ο κ. Λαμτζίδης τονίζοντας ότι οι δικηγόροι θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην ορθή του διάσταση.
www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου